Alsace AOC - víno
Vinařský region Alsasko se nachází mezi řekou Rýn a pohořím Vogézy, na hranicích Německa a Švýcarska. Leží na podhorské rovině s řadou kopců v nadmořské výšce 200 až 400 m. Jižní a jihovýchodní orientace a precizně vypěstované vinné révy poskytují hroznům optimální sluneční svit.
Vína s označením AOC Alsace se musí prodávat v lahvi ve tvaru flétny „Flute of Alsace“.
Nejlepší terroiry postupem času odhalily ty nejpozoruhodnější půdy, často strmé a ideálně exponované a tvoří mozaiku alsaských Grands Crus. Celkem napočítáme 51 terroirů vymezených přísnými geologickými a klimatickými kritérii. Výsledná vína tvoří asi 5 % produkce.
Alsasko se také těší výrobě věhlasných šumivých vín vyrobených tradiční metodou s označením Crémant de Alsace AOC. Šumivá vína vynikají jemným perlením, které vytváří drobné korálky na okraji skleničky. Ve vůni rozpoznáváme bílé ovoce i citrusové plody, sušené ovoce, nebo bílé květiny a briošku.
Produkci alsaských vín dominuje bílé víno, většinou jedno-odrůdové s deklarací použité odrůdy. Mezi nejčastějšími odrůdami vinné révy jsou Riesling, Pinot Blanc, Muscat, Pinot Gris, Sylvaner, nebo Gewürztraminer.