Grüner Veltliner Premium
Rakouské víno Grüner Veltliner Premium je bílé víno rafinovaných chutí. Toto suché víno si zamilujete díky jeho ovocnosti, kořenitosti a mineralitě.
Celý popis
Země původu vína: | Rakousko |
Oblast: | Niederösterreich |
Apelace (či podoblast): | Weinviertel |
Producent (výrobce): | Haindl Erlacher |
Odrůda (-y): | Grüner Veltliner (Veltlínské zelené) |
Druh vína: | Suché |
Barva: | Bílé |
Ročník: | |
Objem: | 0,75 l |
Bílé víno Grüner Veltliner Premium od vinařství Erlacher-Haindl je Veltlínské zelené, což nejtypičtější vinná odrůda ve Weinviertelu (vinařská oblast severně od Vídně v Dolnorakousku). Označení Premium znamená nejvyšší produktovou řadu. Hrozny pocházejí z vinice Stixenkreuter ve Wolkersdorfu v rakouském Weinviertelu. Keře vinné révy vinné jsou tu staré více než 65 let a podloží tvoří písčitá sprašová půda. Podnebí je zde kontinentální s mírnými panonskými vlivy, chladné noci, které tvoří svěžest a ovocnost místních vín. Po maceraci a jemném lisovaní následuje pomalá fermentace ve velkých dřevěných sudech a pak několik měsíců na jemných ušlechtilých kvasných kalech ve velkých dubových sudech (1000 l). Barva tohoto bílého vína je zářivě žlutá, ve vůni lze rozeznat čerstvé ovoce, kouřové a kořeněné tóny. Chuť je plná, bohatá, intenzivní, vyvážená s dokonalou strukturou. Jedná se o rakouské bílé víno s velmi slibnou budoucností. Mineralita tohoto bílého vína se projevuje jemně zauzenou chutí, která se do vína dostává díky mohutnému kořenovému systému starých vinic. Toto prémiové bílé víno z vinařství Erlacher-Haindl rozhodně zanechá velký dojem. Grüner Veltliner (Veltlínské zelené) je ideálním vínem k pokrmům z pečených ryb a drůbeže se smetanovými omáčkami, ke gratinovaným bramborám a těstovinám a k vyzrálejším sýrům. Ve společnosti Dobrá vína bychom doporučili toto bílé víno i k terině z uzeného pstruha nebo ke králičímu pâté. Ideální teplota pro servis tohoto rakouského bílého vína je 10 - 12 °C. Vhodnou sklenici na víno je větší kalich na bílá vína. Toto Veltlínské zelené Premium z vinařství Erlacher-Haindl lze konzumovat již nyní, ale můžete ho i archivovat 6– 8 let.
Napište svou recenzi