Champagne
Nejprodávanější
Šampaňská vína jsou šumivá vína vyrobená tradiční metodou sekundární fermentace v láhvi v oblasti Champagne AOC (Appellation d'Origine Controllée) a podléhají přísné legislativě.
Tato oblast je složena ze 4 základních francouzských regionů Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs a Côte des Bar o celkové rozloze 34 000 ha východně od Paříže.
Sedmnáct vesnic je klasifikovaných jako Grand Cru a 42 jako Premier Cru.
Víno musí být vyrobeno tradiční metodou "Méthode Champenoise", která zahrnuje následující procesy: lisování ručně sklizených hroznů, čiření, fermentace, míchání základních vín, lahvování a sekundární fermentace v láhvi, remulage, degorsage a dosage. Podrobný postup výroby a dalších regulativ naleznete v našem článku zde:
Povolené odrůdy vinné révy pro výrobu Champagne
Šampaňská vína se vyrábějí ze tří hlavních odrůd (Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier). Vedlejší povolené odrůdy pak jsou: Arbane, Petit Meslier, Pinot Blanc a Pinot Gris.