Anjou AOC, Le Clos BIO 1,5l, Domaine de Juchepie

Kód: 110352-015-150
BIO 2015 1,5 l
Neohodnoceno
1 850 Kč
Vyprodáno
Francouzské víno Anjou Le Clos z vinařství Juchepie je bílé víno s tóny lučních květů a včelího medu. Toto suché víno je explozivní, s dlouhým kouřovým závěrem.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Bílé víno Anjou Le Clos z malého vinařství Domaine de Juchepie je vyrobené z odrůdy Chenin Blanc v apelci Anjou ve vinařské oblasti údolí řeky Loiry. Víno je vyrobené v Biodynamické produkci. Jsme rádi, že Vám ve společnosti Dobrá vína můžeme nabídnout celu škálu vín vyrobených s ohledem na přírodu.

Víno zdobí jiskřivě žlutá barva s jemným jantarovým odleskem. Vůně je intenzivní, lehce nasládla s tóny lučních květů a rozkvetlé louky s rafinovaností včelího medu. Víno se neustále otevírá a nutí nás k opětovnému napití. Chuť je plná a extraktivní s nuancemi žlutého kompotované ovoce a exotického koření. Závěr vína je minerální a nečekaně dlouhý s delikátním kouřovým až lehce dýmovým podtextem.

Toto bílé víno se dobře snoubí s paštikami a galantinami, pečenou drůbeží, rybími pokrmy, zapečenými zeleninovými pokrmy, italskými těstovinami a širokou škálou sýrů nejen z kravského mléka.

Ideální teplota pro servis tohoto bílého vína je 14–16 °C. Vhodnou sklenicí je větší kalich tulipánovitého tvaru.

Bílé víno Anjou Le Clos můžete archivovat až 6–10 let ve Vašem sklepě.

Doplňkové parametry

Kategorie: Bílé víno, Anjou - víno, Vallée de la Loire - víno, Chenin Blanc - víno, Francie - víno, Francie - bílé víno
Země původu vína: Francie
Oblast: Vallée de la Loire
Apelace (podoblast): Anjou
Barva: Bílé
Druh vína: Suché
Odrůda (-y): Chenin Blanc
Producent (výrobce): Domaine de Juchepie
Ročník: 2015
Země výrobce: Francie
Objem: 1,5 l

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

je malé rodinné vinařství ve Francii v Údolí řeky Loiry založené v roce 1985, které zpočátku tvořila jen malá stará vinice na kopci v apelaci Coteaux du Layon o rozloze 0,35 ha. V dnešní době vlastní 6 ha vinic částečně i v apelaci Anjou. Již od počátku se snažili vyrábět autentická vína, která odpovídají místnímu terroiru a v biodynamickém režimu a to jak suchá, tak i sladká vína.

Hlavní pěstovanou odrůdou je místní bílá odrůda Chenin Blanc, která údajně vznikla v Anjou již kolem roku 845 křížením vinných odrůd Sauvignon Blanc a Gewürztraminer (Tramín červený). Dále pěstují Cabernet Franc a Pineau d´Aunis.

Podloží vinic Domaine du Juchepie tvoří hlavně fialové a šedozelené břidlice, střídané s vulkanickými horninami. Povrchová vrstva je velmi tenká často ne více než 20 až 40 cm a skládá se převážně z těžké hlíny, která si v suchých obdobích zachovává určitou vodní rezervu. To je velmi užitečné, protože srážky v této oblasti jsou výrazně nižší než v okolí. Jedná se v podstatě o uzavřenou krajinu s řekou, ze které vznikají podzimní mlhy. Díky tomu je země obzvláště vhodná pro ušlechtilou botrytickou plíseň (botrytis cinerea), a tedy i pro výrobu skvělých sladkých dezertních vín podobně jako v nejslavnějších vinařských oblastech jako je Sauternes.

Sklizeň pak probíhá jako bobulový výběr na šestkrát během 6-8 týdnů. Tradiční vinifikace, ale jen s velmi malými množství síry, žádné enzymy, žádné laboratorní kvasinky, žádný cukr. Proto jsou jejich vína plněna do lahví až po 12 až 18 měsících, a jsou k dispozici až po 2 až 3 letech zrání ve sklepě.


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz