Cinsault - víno
Odrůda vinné révy Cinsault se používá pro výrobu červeného vína a růžového vína. Hrozen odrůdy Cinsault je velký a má světle červeně zbarvené slupky bobulí. Tento druh vinné révy velmi dobře snáší teplé a suché podnebí, prosto se stal velmi oblíbenou odrůdou v oblastech jižní Francie, v sluncem rozpáleném Languedoc-Roussillon. Velmi oblíbenou odrůdou je Cinsault také v oblasti Údolí řeky Rhóny , kde se přidává do směsí zvaných GSM (nazývanou podle počátečních písmen názvů použitých odrůd), tedy Grenache Noir, Syrah a Mourvèdre. Cinsault je dokonce jednou z mnoha povolených odrůd směsí legendárního vína Châteauneuf du Pape .
Odrůda Cinsault přináší do směsí vín nádherné květinové aroma, doteky zralých jahod a tóny různých druhů sušeného ovoce. Má méně výrazné kyseliny i taniny a tak zjemňuje tanickou strukturu ve výsledném vínu. Odrůda Cinsault se také hojně používá pro výrobu svěžích růžových vín z Provence.