Crémant, Cava a ostatní
Nejprodávanější
Skupina vín označených jako Crémant je velmi pestrá a stojí za to ji s našimi víny objevit a nechat se pohltit rozmanitou škálou chutí a aromatcký tónů.
Crémant je šumivé víno vyrobené tradiční metodou sekundární fermentace v láhvi, stejně tak, jako Champagne, nebo Cava. Crémant není chráněnou značkou původu, ale jeho výrobní postupy jsou velmi přísně regulovány.
Hrozny musí být sklízeny ručně. Mošt se získává lisováním celých hroznů a jeho výtěžnost nesmí překročit 100 litrů na 150 kg hroznů. Označení Crémant se smí používat pouze ve spojením s názvem konkrétní pěstitelské oblasti. Zrání vína musí být minimálně jeden rok a z toho 9 měsíců na kalech. Další předpisy, včetně seznamu možných použitých odrůd vinné révy se mírně liší v závislosti na apelaci.
Mezi francouzské apelačně klasifikované oblasti patří Crémant d'Alsace, Crémant de Bordeaux, Crémant de Bourgogne, Crémant de Die, Crémant de Limoux, Crémant de Loire, Crémant de Savoy a Crémant du Jura .
Španělská vína Cava jsou vyrobená stejnou tradiční metodou druhotné fermentace v láhvi. Cava D.O. je místním označením původu a výroba také podléhá velmi přísným nárokům a legislativním požadavkům. Podrobné informace o šumivých vínech Cava se dočtete v našem článku ZDE:
V této kategorii vín nabízíme také vína vyrobená metodou Charmat, při které probíhá sekundární fermentace v nerezovém tanku. Touto metodou se například vyrábějí i vína s označením původu Prosecco.