12. června 2025 | Marek Nykodém
Chráněné označení Prosecco
Prosecco je italské víno vyráběné s označením původu DOC, nebo DOCG a vyrábí se v regionech Veneto a Friuli Venezia Giulia. Můžeme se setkat se třemi druhy, a to šumivé víno spumante nebo frizzante a tiché víno tranquillo. V rámci širší oblasti označení DOCG se nacházejí dvě malé oblasti, Conegliano Valdobbiadene Prosecco a Asolo Prosecco. Prosecco Superiore je vždy šumivé a pochází pouze z těchto dvou oblastí DOCG.
Na rozdíl od Champagne a Franciacorty DOCG se Prosecco obvykle vyrábí alternativní metodou Charmat-Martinotti,
Metoda Charmat-Martinotti:
- Primární kvašení: kvašení hroznového moštu působením kvasinek vznikne základní víno
- Přidání „tirážního likéru“: Pro zahájení sekundárního kvašení se do základního vína přidá směs cukru a kvasinek, známá jako „tirážní likér“
- Fermentace v uzavřených nádržích: na rozdíl od tradiční metody, která používá jednotlivé lahve, metoda Martinotti/Charmat využívá velké, uzavřené nádrže pro sekundární kvašení. CO2 produkované během kvašení vytváří lahodné bublinky typické pro Prosecco. Minimální délka fermentace je stanovena na 30 dní.
- Filtrace a dávkování: jakmile je fermentace dokončena, víno se filtruje, aby se odstranily kvasinky a sediment. Pro vyvážení kyselosti a dosažení požadovaného chuťového profilu se přidává „expediční likér“ obsahující cukr a někdy i další aromata
- Lahvování a zazátkování:nakonec je šumivé víno lahvováno a zazátkováno tradičním korkovým uzávěrem s drátěnou agrafou
Odrůdy pro šumivé víno Prosecco
Prosecco se vyrábí z odrůdy Glera, která tvoří minimálně 85%. Pravidla pro označení vína umožňují až 15 % jiných povolených odrůd, mezi které patří Verdiso, Bianchetta trevigiana, Perera, Glera lunga, Chardonnay, Pinot bianco, Pinot grigio e Pinot nero.
Označení podle množství cukru na litr
Prosecca označují v závislosti na jejich sladkosti jako:
- Brut: do 12 g/l
- Extra Dry: 12–17 g/l
- Dry: 17–32 g/l