Vše co potřebujete znát o Prosecco DOC a DOCG | DobraVina.cz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12. června 2025 | Marek Nykodém

Chráněné označení Prosecco

     Prosecco je italské víno vyráběné s označením původu DOC, nebo DOCG a vyrábí se v regionech Veneto a Friuli Venezia Giulia. Můžeme se setkat se třemi druhy, a to šumivé víno spumante nebo frizzante a tiché víno tranquillo. V rámci širší oblasti označení DOCG se nacházejí dvě malé oblasti, Conegliano Valdobbiadene Prosecco a Asolo Prosecco. Prosecco Superiore je vždy šumivé a pochází pouze z těchto dvou oblastí DOCG.

piramide_Prosecco

     Na rozdíl od Champagne a Franciacorty DOCG se Prosecco obvykle vyrábí alternativní metodou Charmat-Martinotti,

Metoda Charmat-Martinotti:

  • Primární kvašení: kvašení hroznového moštu působením kvasinek vznikne základní víno
  • Přidání „tirážního likéru“: Pro zahájení sekundárního kvašení se do základního vína přidá směs cukru a kvasinek, známá jako „tirážní likér“
  • Fermentace v uzavřených nádržích: na rozdíl od tradiční metody, která používá jednotlivé lahve, metoda Martinotti/Charmat využívá velké, uzavřené nádrže pro sekundární kvašení. CO2 produkované během kvašení vytváří lahodné bublinky typické pro Prosecco. Minimální délka fermentace je stanovena na 30 dní.
  • Filtrace a dávkování: jakmile je fermentace dokončena, víno se filtruje, aby se odstranily kvasinky a sediment. Pro vyvážení kyselosti a dosažení požadovaného chuťového profilu se přidává „expediční likér“ obsahující cukr a někdy i další aromata
  • Lahvování a zazátkování:nakonec je šumivé víno lahvováno a zazátkováno tradičním korkovým uzávěrem s drátěnou agrafou

Martinotti-Charmat-method 

Odrůdy pro šumivé víno Prosecco

     Prosecco se vyrábí z odrůdy Glera, která tvoří minimálně 85%. Pravidla pro označení vína umožňují až 15 % jiných povolených odrůd, mezi které patří Verdiso, Bianchetta trevigiana, Perera, Glera lunga, Chardonnay, Pinot bianco, Pinot grigio e Pinot nero.

 

Označení podle množství cukru na litr

     Prosecca označují v závislosti na jejich sladkosti jako:

  • Brut: do 12 g/l
  • Extra Dry: 12–17 g/l
  • Dry: 17–32 g/l

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz