Rajčata přímo ze zahrádky, vejce od slípky šťastně pobíhající po trávě a košile z bavlny, kterou pěstitel místo postřiku zbavoval plevele starou dobrou motykou. Předpona bio- u potravin, ale i věcí denní potřeby je čím dál oblíbenější. A je stále snadnější ji najít také na etikách vín, jejichž nákupem můžete podpořit vinaře, kteří si svou práci neulehčují používáním chemie ani při pěstování vinné révy, ani při samotné výrobě vína.

Je to návrat ke kořenům, shrnuje podstatu přírodních vín například jejich propagátor Marko Jelić, který o přednostech naturálních vín před nedávnem mluvil v rozhovoru pro DVTV. Naši prapředci totiž zpracovávali vinné hrozny v souladu s přírodou do doby, než i do vinařství pronikly „make-upy“ v podobě agrochemie a různých aditiv. Jejich použití má bezpochyby svoje opodstatnění a výhody, nicméně víno podle Jeliće manipulují a svým způsobem unifikují.

Respekt k přírodě a autentičnost

Kdo je uvyklý na taková, byť kvalitní vína, může být proto překvapen intenzitou naturálních vín a paletou chutí, které nabízejí. Netřeba se přitom obávat předsudků, že lahev ukrývá kalný mok s pachutí stáje, i naturální víno může být křišťálově průzračné a zanechat na patře ničím neotupené příjemné chuťové tóny, které hrozny nasály z přírody.

Nezanedbatelných bonusem přírodních vín je i prostředí, v němž vznikly, a péče, kterou jim vinaři věnovali. Na rozdíl od masové produkce, kde něco takového nemusí být samozřejmé, je od révy až po distribuci provází respekt k přírodě a důraz na autentičnost. A také příběh vycházející z toho, že naturální vína jsou mnohdy spojena s rodinnou tradicí. I v Česku naleznete odborníky a dovozce, kteří tyto myšlenky propagují už dlouhá léta a svůj sortiment hledají ve vinařstvích, jimž nic přírodního není cizí. Například společnost Dobrá vína nabízí ve svém e-shopu kolekci biodynamických vín francouzské produkce.

Francouzská rodinná tradice

Chuťovou pozvánkou do oblasti Languedoc-Roussillon jsou vína z vinařství Soulié. Historie této rodiny sahá více než 350 let zpátky, od konce 19. století si pak předávají z generace na generaci vinařské zkušenosti. Rozhodnutí věnovat se vínu v symbióze s přírodou vedlo až k získání certifikátu ECOCERT, čímž se rodina Soulié stala průkopníkem biologických vinařů nejen v této části Francie. Tradice a péče se zúročila třeba v růžovém víně Saint-Chinian AOC Rosé, vyrobené z odrůd Syrah, Grenache noir, Cinsault a Mourvédre.

V jedné z nejstarších francouzských vinařských oblastí Vallée du Rhône, tedy v překladu Údolí řeky Rhony, působí od druhé poloviny 19. Století rodinná společnost vinařů, zastoupených dnes Claudem a Madeleine Chastanovými a jejich synem Cyrilem. Vína zde fermentují v betonových nádržích a následně zrají ve velkých dřevěných sudech. Zkuste z jejich úrody třeba Chateauneuf-du-Pape AOC Blanc, které si vás získá květinovou vůni a jemnými tóny

Sdílejte článek: