24. února 2021 |
Pít tato vína jako mladá je pro milovníky vína hřích. Škoda každé láhve, která se vypije brzy. Víno neprojeví veškerou dimenzi aromatických látek a textura působí disharmonicky (kysele, hořce, svíravě). Často tato vína bývají tématem finančních spekulací, velkých investic, ale i svědky velkých zážitků a obdivů, které vyvolávají mezi svými obdivovateli - konzumenty.
Proč víno z jednoho Chateau mění diametrálně svou cenu při změně ročníku?
Fakt, že vína z produkce jednoho producenta jsou ročník od ročníku rozdílná, je dnes každému již jasné. Jednoduše na to dnes již každý přišel. Kdo ne, pochopí časem.
Důvodem je odlišný charakter jednotlivých ročníků. Úhrn srážek - množství a jejich rozdělení během vegetačního období, minutáž slunečního svitu během vegetačního období, průměrná vlhkost, sumární teploty, vítr ovlivňující sanitární stav hroznu, péče a úkony vynaložené na vinici. Tyto faktory způsobí, že víno, ačkoli je vyrobené identicky jako předešlý ročník, chutná odlišně a má jiný potenciál. Tento detail nám koncově ovlivní i jeho cenu.
V případě, že víno, díky výjimečnému potenciálu lze uložit k dlouhodobé archivaci, je jeho cena několikanásobně vyšší než víno z ročníků jeho potenciálu pro krátkodobé uskladnění.
Fakt druhý, že vína např. z oblasti Bordeaux stoupají na ceně v několikanásobcích bez detailnějších analýz charakteru ročníku, je dán extrémní poptávkou ze zemí dálného východu. Čína, východní Asie apod. kde konzumace vína se stává stále módnější a jakýmsi trendem, začaly udávat cenu. Zde platební možnosti náhle ztratily hranice a východní trh a hlavně jeho diametrálně odlišný prostor začal bordeauským obchodníkům umožňovat dosud nevídané cenové experimenty. Bohužel na to doplatili všichni milovníci vín i my.