VÍNA V SOULADU S PŘÍRODOU

vino-v-souladu-s-prirodou-dobravina.cz


06. Kvě 2021 

Je to návrat ke kořenům, shrnuje podstatu přírodních vín například jejich propagátor Marko Jelić, který o přednostech naturálních vín před nedávnem mluvil v rozhovoru pro DVTV. Naši prapředci totiž zpracovávali vinné hrozny v souladu s přírodou do doby, než i do vinařství pronikly „make-upy“ v podobě agrochemie a různých aditiv. Jejich použití má bezpochyby svoje opodstatnění a výhody, nicméně víno podle Jeliće manipulují a svým způsobem unifikují.

RESPEKT K PŘÍRODĚ A AUTENTIČNOST

Kdo je uvyklý na taková, byť kvalitní vína, může být proto překvapen intenzitou naturálních vín a paletou chutí, které nabízejí. Netřeba se přitom obávat předsudků, že lahev ukrývá kalný mok s pachutí stáje, i naturální víno může být křišťálově průzračné a zanechat na patře ničím neotupené příjemné chuťové tóny, které hrozny nasály z přírody.

Nezanedbatelných bonusem přírodních vín je i prostředí, v němž vznikly, a péče, kterou jim vinaři věnovali. Na rozdíl od masové produkce, kde něco takového nemusí být samozřejmé, je od révy až po distribuci provází respekt k přírodě a důraz na autentičnost. A také příběh vycházející z toho, že naturální vína jsou mnohdy spojena s rodinnou tradicí. I v Česku naleznete odborníky a dovozce, kteří tyto myšlenky propagují už dlouhá léta a svůj sortiment hledají ve vinařstvích, jimž nic přírodního není cizí. Například společnost Dobrá vína nabízí ve svém e-shopu kolekci biodynamických vín francouzské produkce.

FRANCOUZSKÁ RODINNÁ TRADICE

Chuťovou pozvánkou do oblasti Languedoc-Roussillon jsou vína z vinařství Soulié. Historie této rodiny sahá více než 350 let zpátky, od konce 19. století si pak předávají z generace na generaci vinařské zkušenosti. Rozhodnutí věnovat se vínu v symbióze s přírodou vedlo až k získání certifikátu ECOCERT, čímž se rodina Soulié stala průkopníkem biologických vinařů nejen v této části Francie. Tradice a péče se zúročila třeba v růžovém víně Saint-Chinian AOC Rosé, vyrobené z odrůd Syrah, Grenache noir, Cinsault a Mourvédre.

V jedné z nejstarších francouzských vinařských oblastí Vallée du Rhône, tedy v překladu Údolí řeky Rhony, působí od druhé poloviny 19. Století rodinná společnost vinařů, zastoupených dnes Claudem a Madeleine Chastanovými a jejich synem Cyrilem. Vína zde fermentují v betonových nádržích a následně zrají ve velkých dřevěných sudech. Zkuste z jejich úrody třeba Chateauneuf-du-Pape AOC Blanc, které si vás získá květinovou vůni a jemnými tóny


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz