16. června 2025 | Marek Nykodém
Vinařská oblast Rioja se nachází v severo-centrálním Španělsku. Dělí se do tří podoblastí: Rioja Alta, Rioja Oriental a Rioja Alavesa. Celková rozloha oblasti Rioja je 66.797 Ha
Chráněné zeměpisné označení Rioja je známkou kvality a takto označená vína musí splňovat řadu legislativních ustanovení. Jeden z nich například stanovuje původ a zpracování hroznů v dané lokalitě, v dalších pak nalezneme seznam povolených odrůd, dobu zrání, limity výtěžnosti a mnoho dalších.
Pečeť záruky původu
Rioja byla prvním označením původu, které od roku 1925 zavedlo pečeť záruky původu, a první, která v roce 1974 použila stárnoucí pečetě. Od roku 2000 byl přidán holografický ochranný pásek. Dnes tyto pečetě umožňují sledovat původ, ročník a kategorii zrání každého vína.
Dělení podle původu a procesu šlechtění
Genérico
Obvykle se jedná o vína z prvního nebo druhého roku zrání, která si zachovávají své primární vlastnosti svěžesti a ovocnosti. Tedy i mladá vína označovaná Joven. Do této kategorie však mohou patřit i jiná vína, která nespadají do kategorií Crianza, Reserva nebo Gran Reserva, i když prošla procesem zrání.
Crianza
Vína zrající nejméně dva roky, po dobu alespoň jednoho roku zrání v dubových sudech o objemu 225 litrů. Bílá a růžová vína zrají minimálně šest měsíců.
Reserva
Tato vína zrají nejméně 3 roky v dubových sudech a lahvích. Doba zrání bude nejméně 1 rok v sudech, po kterém následuje minimální doba zrání 6 měsíců v lahvích, přičemž vždy musí být dodrženo celkové minimum 3 roky. U bílých a růžových vín je doba zrání 2 roky, z čehož 6 měsíců se stráví v 225litrových sudech.
Gran Reserva
Vína z vynikajících ročníků zrajících celkem 5 let, minimálně 2 roky v dubových sudech o objemu 225 litrů a 2 roky v lahvích. Bílá a růžová vína zrají 4 roky, minimálně 6 měsíců v sudech.
Espumoso Genérico
Pro výrobu vína „Espumoso de Rioja“ jsou povoleny všechny odrůdy révy vinné s označením původu a v případě růžových šumivých vín musí obsahovat alespoň 25 % červených hroznů. Vyrábí se tradiční metodou. Minimální doba kvašení v lahvi je 15 měsíců.
Espumoso Reserva
Jedná se o kvalitní šumivá vína vyrobená tradiční metodou a zrající v lahvích po dobu 24 měsíců.
Espumoso Gran Añada
Nabídku kvalitních šumivých vín doplňují šumivá vína Gran Añada stařená minimálně 36 měsíců.
Dělení podle původu
DOCa Rioja
Všechna vína z Rioje se vyrábějí ze 14 povolených odrůd s označením původu. Tato vína mohou, ale nemusí mít certifikovaný původ z menších zeměpisných celků.
Vino de Zona
Tato klasifikace identifikuje původ odpovídajících – Rioja Alta, Rioja Alavesa a Rioja Oriental.
Vino de Pueblo
Klasifikace „Vino de Pueblo“ uděluje právo používat názvy 144 obcí Rioji na etiketách a je uznávána od roku 2017. Tato klasifikace byla rozšířena v roce 2024.
Vino de Viñedo Singular
Klasifikace „Singular Vineyard“ je přímo spojena s terroirem a byla zavedena v roce 2017. Jsou to vína z pozemků s jedinečnými vlastnostmi, staré vinice s omezeným výnosem se sklízené ručně. Jedná se o vysoce kvalitní vína.
Povolené odrůdy vinné révy
V průběhu staletí zkušení vinaři a producenti vybírali odrůdy révy vinné, které prokazovaly nejlepší adaptační vlastnosti na klima a půdu a zároveň byly schopny poskytovat vína nejvyšší kvality.
Mezi 5 povolenými červenými odrůdami vévodí Tempranillo. Setkáváme se i s odrůdou Garnacha, Graciano, Mazuelo a Maturana Tinta.
Z 9 bílých odrůd je nejběžnější Viura, Garnacha blanca, Malvasía, Tempranillo blanco, Maturana blanca, Turruntés, Chardonnay, Sauvignon Blanc a Verdejo
Povolené limity produkce
U červených hroznů je to 6500 kg / ha a u bílých pak 9000 kg / ha