Crémant de Savoie, Château
Kód: 351011-015-075Související produkty
Detailní popis produktu
Francouzský Crémant je vyroben z jedné odrůdy jménem Jacquére. Tato odrůda je zde autochtonní. Jinými slovy se dá říct, že roste v dané lokalitě bez přičinění člověka. Crémant je vyroben klasickou sekundární fermentací v láhvi, ve které dokonce zrálo metodou sur lie po dobu 18 měsíců.
Savojský Crémant nese světlý odstín kamenu Brazilit. Vůni dominuje květ jetele. Obecně se dá říct, že vůně je hodně květnatá a dobře propojená s ovocnou vrstvou vůní bobulovin, mirabelek a grepu. V chuti je víno velmi krémové, jako když máte v puse sníh. Na začátku se nám projevuje květnatá chuť, která následně přechází v tóninu jemného koření, ovoce i menerality. Perlení a jemná pěna na povrchu je konstantní a odráží se v ní právě dlouhá doba ležení vína v láhvi. Víno je suché, má minimální hodnotu cukru kolem 8g na litr.
Crémant využijete nejen na oslavách v rámci přípitku jako aperitiv, ale můžete ho použít i k některým pokrmům z ryb, případně drůbeže a zeleninovým pokrmům. Lehce zapečený chřest se sýrem, servírovaný v doprovodu Crémant de Savoie AOP Brut Line Château, vytvoří také dokonalou harmonii.
Společnost Dobrá vína pořádají pravidelné degustace, na kterých servírujeme zmíněný Crémant při 6-8 °C. Vinné sklo volíme pro šumivá vína. Můžeme použít i širší kalich pro zvýraznění aromatických látek.
Archivace není nutná. V momentu, kdy máte doma láhev tohoto bílého Crémantu, pojďte do ní.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Crémant a ostatní |
---|---|
Země původu vína: | Francie |
Oblast: | Savoie |
Apelace (podoblast): | Vin de Savoie |
Barva: | Bílé |
Druh vína: | Suché |
Odrůda (-y): | Jacquère |
Producent (výrobce): | Pascal Perceval |
Ročník: | 2015 |
Země výrobce: | Francie |
Objem: | 0,75 l |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Historie rodinného vinařství Perceval sahá čtyři generace zpět, tedy do roku 1910 na svahy Combe de Savoie ve Francii. Pascal Perceval obhospodařuje 54 ha vinic, na kterých se stará v průměru o 30 let starou vinnou révu.
Vinařství se nachází v apelaci AOC Vin de Savoie, kde v tomto velmi těžkém horském terroiru se Pascal velmi dobře zorientoval, přizpůsobil tomu ruční práci na vinici a výsledkem jsou jak velmi odvážná vína, která zrají v láhvi na ledovci, nebo dokonce i na dně horských jezer, tak i ovocná svěží vína s příjemně kulatými taniny a minerálním základem.