Biodynamická vína jsou magickým nápojem plným energie, který posiluje zdraví a imunitu, obnovuje životní temperament a vitalitu.

Vysvětlení pojmů, základních pravidel a označení biodynamických vín na etiketách vín.

Na úvod začneme s vysvětlením pojmu “ biodynamická vína “, nebo zkráceně „bio vína “ a trochu se dotkneme také historie. Název „biodynamická“ vychází možná trochu překvapivě z řeckých slov „bios“ a „dynamis“. Označení „bios“ by se dalo přeložit jako „život“ a „dynamis“ jako „síla“. Biodynamika se pak dá vysvětlit jako „víra v sílu života, přírody, nebo boží sílu“. S biodynamickým pěstováním vína a plodin souvisí i řecké jméno Démétér, což je podle řecké mytologie „Bohyně plodnosti země a rolnictví“.

Demeter International je název jedné z asociací sdružující pěstitele biodynamických vín a plodin, která vznikla již v roce 1928 a odvolává se na myšlenky a zásady Rudolfa Steinera (1861 -1925), rakouského filozofa, který položil základy biodynamiky. Steiner považoval za nejdůležitější udržet půdu zdravou, v přírodní rovnováze a omezit chemická hnojiva. Dále vyzdvihl význam dodržování sezonality, používání humusu a léčivých bylin k ochraně a výživě rostlin a vysvětlil základy správného kompostování.

Ačkoliv se jedná o velmi náročný styl pěstování, vinaři biodynamických vín věří, že se jim tak daří vytvořit jedinečná vína, která v chuti a vůni dokáží barvitě a autenticky popsat prostředí a podmínky, tedy terroir, ze kterého pochází.

Ruční sklizeň hroznů

Biodynamické víno je vyráběné z hroznů vinné révy, pěstované v půdě, která je hnojená jen speciálními organickými preparáty. Vinaři při péči o vinohrady využívají léčivou sílu přírody (dynamis) a obnovují přirozený život (bios) na vinohradu, v půdě i kolem ní od přirozeného hmyzu až po zvířata patřící do regionu. Vysazování a udržování remízků, křovin a malých lesíků vede k hnízdění dravých ptáků, kteří přirozeně odhánějí a redukují výskyt špačků a dalších ptáků, kteří jsou postrachem vinařů.

Biodynamické zemědělství a vinařství je nadstavbou zemědělství ekologického. Nepoužívají se žádné agrochemikálie, vinaři a farmáři si většinou připravují vlastní homeopatické prostředky na postřiky a výživu plodin za pomocí léčivých bylin (jako heřmánek, kopřiva, přeslička nebo pampeliška) a zdravý výživný kompost. Zemědělský rok se řídí sezónními cykly a lunárním kalendářem, sklizeň hroznů probíhá výhradně ručně, aby se zamezilo poničení vinných keřů.

Mezi další pravidla biodynamiky patří vyhnout se, nebo výrazně omezit použití mědi a síření, které mají škodlivý dopad na lidské zdraví i na životní prostředí. Jedině tak může vzniknout víno vysoce kvalitní po stránce senzorické i zdravotní. Měď může ve velkých dávkách půdu skutečně udusit. Bohužel proti masivnímu napadení plísní je v dnešní době účinná hlavně měď. Proto je povolena v omezeném množství. Ale dá se alespoň částečně nahradit organickým produktem na bázi křemíku a bylinnými čaji.

Při ekologickém pěstování se používají přírodní produkty, které jsou aplikovány na povrch vegetace, čímž zabraňují rozvoji chorob a škůdců. Na rozdíl od syntetických chemických produktů, které často pronikají do mízy rostlin. Aby si ale rostlina mohla vybudovat vlastní účinnou obranu, je nezbytná nižší úroveň výnosu, proto většinou nepřesahuje polovinu povoleného výnosu.

Akreditaci a certifikaci pro biodynamickou produkci ve Francii poskytuje např. Ecosert France a Terra Vitis®. Další důležité organizace související s biodynamickou produkcí ve Francii jsou Biodyvin a Syndicat international de vignerons en culture bio-dynamique.

Terra Vitis® vznikla před více než 15 lety. V dnešní době snadno identifikovatelná a velmi rozšířená značka pro celou Francii, která má i 6 místních označení (Terra Vitis Alsace, Terra Vitis Beaujolais - Bourgogne, Terra Vitis Bordeaux, Terra Vitis Loire, Terra Vitis Rhône Méditerranée a Terra Vitis Vignoble Champenois) pokrývající všechny skvělé francouzské vinařské oblasti. Přechod na biodynamickou produkci trvá ve Francii 3 roky s dotací na přechod od francouzského Ministerstva zemědělství.

Značky biodynamických vín

Ve společnosti Dobrá vína vám nabízíme široký výběr biodynamických a bio vín z různých vinařských regionů Francie od Údolí řeky Loiry, přes Burgundsko, Bordeaux, Languedoc-Roussillon, Alsasko, Champagne až po Údolí řeky Rhóny a Provence. Samozřejmě máte možnost ochutnat i biodynamická a bio vína z Rakouska a naší Moravy. Vychutnat si je můžete společně s naší širokou nabídkou BIO delikates a BIO čokolád.

Ochutnejte vína z našeho výběru biodynamických vinařství:

Anne de Joyeuse

Domaine de Juchepie

Domaine Allois

Paul Ginglinger

Domaine Saint Siffrein

Stapleton-Springer

Vinařství Špalek

Domaine Singla

Sdílejte článek: