Listopad není jen měsícem, kdy má sv. Martin přijet na bílém koni a definitivně tak udělat tečku za veškerou krásou, která příroda letos vytvořila. V listopadu se také slaví svátek, kterým si můžeme horké dny připomenout. Vždy třetí čtvrtek tohoto měsíce je dnem svátku mladého vína, svátkem Beaujolais.

Beaujolais je krásná vinařská oblast s drsnými podmínkami, rozkládající se mezi známými městy Mâcon a Lyon. Krajina je mírně kopcovitá s četnými svahy osázenými odrůdou Gamay, pro bílá vína je zde vysázena odrůda Chardonnay. Vinice leží na členitých stráních v nadmořské výšce od 150 do 550 m.n.m. Některé polohy vznikly vyschnutím mořského dna a místní skladba teroiru je ve víně skvělým odrazem sedimentace mořské minerality. Mnoho vinic bylo vysazeno na přelomu roku 1900 a dosahují naprosto dokonale vyvinutého kořenového systému, dávají nízký hektarový výnos, z čehož vyplývá i vysoká kvalita hroznů, co do komplexnosti každého z nich.

Beaujolais Nouveau je označení pro červená vína, vyrobená z odrůdy Gamay, určené přímo k oslavě mladého vína, někdy také označováno jako první Beaujolais. Jde o první víno vyrobené ve stejném ročníku sklizně. Technologie karbonické macerace (způsob výroby červeného vína pomoci kvašení celých, neporušených nebo částečně pomačkaných modrých hroznů v atmosféře oxidu uhličitého, kdy mošt kvasí uvnitř celých bobulí) umožňuje v krátkém čase vyrobit víno s vůní květin, jako jsou fialky, šeříky, pivonie. V chuti se projevuje velmi ovocně s pestrou škálou červeného bobulového ovoce, při zachování příjemné skladby tříslovin a kyselin. Vína jsou svěží a liší se dle svého původu v jemných nuancích vůní a chutí. Víno se obvykle konzumuje do Velikonoc následujícího roku a často tvoří součást běžného stolování pří servisu klasických francouzských uzenin, pečené či dušené drůbeže (kohout na víně, perlička dušená v kořenové zelenině a víně), vhodně dochucených zeleninových salátů a tvrdých sýrů s osobitým charakterem. Beaujolais nouveau patří sice do světa červených vín, ale jeho teplota pro podávání by se měla držet na dobře vychlazených hodnotách kolem 10-12 °C. Ideální sklenice by měla mít minimální obsah 400 ml a kalich tulipánovitého tvaru s lehce se uzavírajícím okrajem.
Při degustaci Beaujolais nouveau se soustřeďte především na celkový projev vína, který mnoho napovídá o úrovni a kvalitě vín, která přijdou na trh později ze standardního procesu výroby. Je to jako takové nakouknutí za oponu před představením, abychom věděli, na co se můžeme těšit.
Loňský rok nasadil laťku pro srovnávání velmi vysoko. Byl to opravdu výjimečně dobrý ročník, který dal vzniknout fantastickým vínům s velkým potenciálem a to se samozřejmě projevilo i na kvalitě Beaujolais nouveau 2010. Takto výjimečné ročníky Beaujolais se dají dokonce i rok či dva archivovat a víno dále zraje a drží svou úroveň.

Ročník 2011 byl sice srážkově nadprůměrný, ale závěr sezóny, který ovlivňuje cukernatost hroznů nejvíce, byl dostatečně teplý a hlavně slunečný. To nám dává velké naděje, že Beaujolais nouveau bude
i letos vínem syté textury s tmavší barvou, pevnou tanickou skladbou, v harmonii s květinovou fragrací a jemnými stopami džemovitých tónů lesních plodů.

Bílé Beaujolais - Beaujolais blanc je místní rarita. V případě teplejších ročníků, kdy hrozny vyzrávají na vyšší hladinu cukernatosti, dosahuje víno zajímavých nuancí exotického dužnatého ovoce (mango, ananas, apod.). Není předurčené dlouhému uskladnění, lze jej konzumovat hned jako mladé, ale dva roky v lahvi mu prospívají k celkové harmonizaci struktury. Víno je možné využít jako aperitiv nebo jako skvělého partnera k drůbežím či rybím terinám a paštikám, či jemným salátům. Servírovaná teplota by se měla pohybovat kolem 12 °C.

Sdílejte článek: