Dobrá Vína - víno, eshop, prodej, obchod, moravská, francouzská vína - Dobrá Vína new

Podávání vína

Podávání vína

28. 3. 2018
K hezkému zážitku a k radosti nestačí pouze víno nachladit, otevřít a jen tak vypít. K dokonalosti daného okamžiku a vychutnání vína v jeho plné kráse je potřeba trochu více. S vínem se musí umět zacházet, otvírat při správné teplotě, odhadnout dobu dekantace před konzumací, zvolit ten správný typ sklenky a samozřejmě i pokrm.

Vhodné sklo
Vinné sklo je neodmyslitelnou a přesto často podceňovanou součástí kultury pití vína. Všichni profesionální sommeliéři pečlivě vybírají typ sklenice, ze které budou určité víno pít, hodnotit a vychutnávat, protože dobře ví, jak správně vybraný tvar kalichu může podpořit projev vína. Nejde tedy jen o image, ale opravdu si můžete dobrými sklenicemi umocnit zážitky s vínem spojené. 

Dekantace vína
Dekantování znamená přelití vína do karafy. Dekantuje se ze dvou důvodů. První důvod proč dekantovat je ten, že oddělujeme sediment (vysrážené taniny a barvivo) od vína – jedná se většinou o starší nefiltrovaná vína. Druhý a možná důležitější důvod dekantace je, aby se víno provzdušnilo a následně otevřelo a zharmonizovalo. Pro tento důvod se dekantují hlavně mladá vína s výraznou strukturou a robustní a silná vína. Dekantují se vína bílá i červená. Mladá vína se doporučuje otevírat půl až dvě hodiny před podáváním, vína robustní je možno nechat „vydýchat“ čtyři až dvanáct hodin. Před samotnou dekantací se karafa „vyvíní,“ a to tím způsobem, že nalijeme nepatné množství vína dovnitř a krouživým pohybem opatrně vyléváme do připravené sklenky.

Správná teplota při servírování vína
Teplota vína při servisu a následném nalití do skleniček stoupne asi o 2° Celsia, proto je dobré s tímto rozdílem počítat a víno vychladit o dva stupně více, než je doporučeno ke konzumaci.

Druh vína
Doporučená teplota
při podávání vína 
Doporučená teplota
při konzumaci 
     
Šumivá a šampaňská
5 °C
7 - 9 °C
Bílá suchá, mladá a růžová,
polosladká a sladká vína
a vína pozdních sběrů
7 °C
9 - 11 °C
Mladá červená, lehká a ovocná
8 °C
10 - 12 °C
Velká silná bílá vína
8 - 10 °C
10 - 12 °C
Elegantní červená vína
10 - 12 °C
12 - 14 °C
Velká těžká červená vína
12 - 13 °C
14 - 15 °C
Červená vína s bohatým obsahem taninu
15 - 17 °C
18 - 20 °C
Stará likérová vína
10 - 12 °C
13 - 15 °C

 

Šumivá vína
Šumivá vína (Champagne, Cava, Sekty), by se z důvodu stability teploty měla podávat v chladícím kbelíku s ledem a vodou. Odstraní se agrafa a poté kroužením samotný korek, vždy se drží korek a kroutí nakloněnou láhví. Musí se dbát maximální opatrnosti (v žádném případě nemířit na lidi). Používají se úzké protáhlé sklenky „flétny“. Dekantace se až na zvláštní případy neprovádí.

Bílá vína
Bílá vína se servírují podobně jako vína šumivá v nádobě s ledem nebo v chladícím tubusu, aby nedocházelo k rychlému zteplání obsahu láhve. Láhev vína se otevře klasickou vývrtkou a hrdlo láhve se otře. Používají se sklenky tulipánovitého tvaru. U velkých bílých vín, obzvláště pak u těch, které zrály delší dobu v sudech, se doporučuje dekantace. Před servisem se ale nemusí obvykle dlouho čekat.

Růžová vína
S růžovým vínem se zachází stejně jako s vínem bílým, nedekantuje se.

Červená vína
Červená vína je nejlepší servírovat v košíčku na vína, kdy je podobný sklon jako ve sklepě – důvodem je stabilita možných usazenin v láhvi. Láhev se opatrně otevře kvalitní vývrtkou (u velkých vín je většinou hodně dlouhý korek) a otře se hrdlo láhve. U většiny červených vín se provádí dekantace (kromě jednoduchých a základních vín), u velkých vín se dekantuje až několik hodin předem. Sklo se používá větších obsahů dle typu vína buďto tvaru Bordeaux nebo Bourgogne, pro velká vína jsou vhodné sklenky velkého obsahu (400-800 ml).

Zpět na výpis
Interaktivní výběr
Pomoc s výběrem+

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

24.9. 2019 - Výběr z italských vinic
5. 9. 2019

24.9. 2019 - Výběr z italských vinic

Přesuňte se s námi prostřednictvím degustace krásných vín z italských vínic Alto Adige, Piemonte, Toskánsko, Friuli, Veneto. doplněných čtyř chodovým menu vytvořeným z vybraných italských delikates a specialit do atmosféry podzimní prosluněné Itálie.

Degustaci zahájíme na zahradě efektní sabráží Prosecca naší historickou šavlí.
Nenechte si ujít krásný podzimní večer s Dobrými víny!

9.10. 2019 - Vína z regionu Alsasko
8. 9. 2019

9.10. 2019 - Vína z regionu Alsasko

Ochutnejte vína z vinařského regionu Alsasko z úpatí pohoří Vosges. Vína z prudkých strání a skal s výjimečným mikroklimatem. Vína ze světa jednoodrůdových produkcí.

Představíme vám vína z rodinných vinařství Paul Ginglinger, Philippe Zinck a Bernard Becht. Vše v propojení s naším degustačním menu.

18.10. 2019 - Velká podzimní degustace 77 vzorků
10. 9. 2019

18.10. 2019 - Velká podzimní degustace 77 vzorků

S radostí vás zveme na naší tradiční velkou podzimní degustaci za účasti vinařů z Francie a Itálie, na které budete mít možnost degustovat tradičních 77 druhů vín. Je to unikátní příležitost vybrat si pro vás ta nejlepší vína na zimní večery i vánoční svátky.

Je pro vás připravena ochutnávka vzorků ze všech koutů Francie a Itálie za účasti vinařů z obou zemí, kteří budou svá vína osobně prezentovat. Ochutnáte jak stálice našeho sortimentu, tak i některá vína z nově zařazených vinařství.

K dispozici bude průřez produkcí všech významných, francouzských vinařských oblastí. Ochutnáte vína z Burgundska, Loiry, Bordeaux a také vína ze svahů jižní i severní Rhôny, dále vína z prosluněné oblasti Languedoc- Roussillon a nezapomeneme ani na vína ze Savojska a Alsaska. Italská vína budou zastoupena vzorky ze známých regionů jako je Toskánsko a Piemonte nebo Veneto, Trentino-Alto Adige a Collio-Friuli.

Opět jsme pro vás připravili bohatý raut plný delikates, které určitě skvěle podpoří degustační zážitky. Přijďte poznat další z řad světově oceňovaných vinařů a dozvědět se mnoho detailů o vínech, které máte rádi přímo z první ruky!

Po celou dobu konání akce bude možnost posezení v degustačním sále nebo na venkovní terase či u ohně přímo na zahradě. Výjimečná atmosféra bude dokreslena živým hudebním vystoupením.

21.11. 2019 - Beaujolais  Nouveau  2019
12. 9. 2019

21.11. 2019 - Beaujolais Nouveau 2019

Přijďte s námi složit poctu krásnému tradičnímu francouzskému svátku Beaujolais nouveau a přivítat nejen první posly letošní sklizně, ale obdivovat i další vína, která vznikla v této lokalitě a která jsou již vyráběna tradiční metodou a mají za sebou delší proces zrání než jejich proslulý předvoj.

KAM DÁL?