Měna: | Euro
nepřihlášenpřihlásitzaložit účet ]

Dobrá Vína - víno, eshop, prodej, obchod, moravská, francouzská vína - Dobrá Vína

           Dobrá Vína > Články > Beaujolais Nouveau 2011
Beaujolais Nouveau 2011

Beaujolais Nouveau 2011

První posel letošní sklizně - Beaujolais Nouveau 2011

              

    

Jako každý rok jsme pro vás připravili nabídku tradičního francouzského Beaujolais nouveau. Letos můžete vybírat ze tří stejných domén jako loňský rok. Jedná se o vinařství, která získala i řadu uznání mezi odborníky. V roce 2010 nakonec v listopadu poptávka velmi převýšila množství, které bylo k dispozici a mnoho zájemců zůstalo neuspokojeno. Vzhledem k tomu, že jsou to malá vinařství, je nutné udělat objednávku včas.

 

Rezervujte si tedy co nejdříve víno a počet o který budete mít zájem, abychom mohli upřesnit naši objednávku u výrobců a tím zajistili dostatečné množství lahví. Jak tomu u dobrých vín bývá, počet je omezen! 
 

Beaujolais Villages Nouveau AOC 2011 Domaine des Nugues

VOC: 179,-
e-shop: 199,-

Jedná se o malou rodinnou doménu, která se výrobě svých vín věnuje s velkou péčí a láskou. Tato péče a poctivá práce je zúročena mnoha oceněními mezi odborníky. V současnosti tuto doménu spravuje Gilles Gélin, ale koupil ji jeho otec Gérard Gélin v roce 1976 a protože již jeho otec a děda byli vinaři, měl bohaté zkušenosti s pěstováním a výrobou vína. Doména se rozkládá na 32,8 ha v apelacích Beaujolais-villages, Beaujolais, Fleurie, Morgon a Cassis. Průměrné stáří vinic je 45 let, ale některé z nich jsou staré i přes 100 let. Jediná používaná odrůda pro dominující červené víno je samozřejmě Gamay a pro bílé je to Chardonnay.  
 
Guide Bettane et Desseauve zařadil Beaujolais-villages 2009 na první místo
V loňském roce se toto vinařství umístilo na prvním místě v soutěží Saint-Vincent
La revue de vin de France ohodnotila Beaujolais-villages 2009 jako nejlepší

Guide Hachette pravidelně zmiňuje a doporučuje různá vína z této domény již mnoho let 

 
   

Beaujolais Nouveau AOC 2011Domaine Frédéric Pérol Certifié Biologique 

VOC: 199,-
e-shop: 245,-

Další rodinné vinařství s téměř stoletou historií, které klade důraz hlavně na maximální využití přirozeného potenciálu hroznů a péči o vinice o čemž svědčí i to, že jejich Beaujolais nouveau má certifikát BIO kvality.
 
Tato doména byla založena již během impéria a do vlastnictví rodiny Pérol se dostala v roce 1912. Je zasazena do přírody na samotu poblíž zámku a vesnice Châtillon-d’Azergues.
  
  

 

 

 

   

Beaujolais Villages Nouveau AOC 2011 Domaine du Tracot

 VOC: 165,-
e-shop: 194,-

Doména Tracot, kterou vlastní pan Jean Paul Dubost existuje již od roku 1902 a téměř od začátku je kultivována rodinou Dubost.
Od roku 1960 Henri otec Jeana Paula začal s rozsáhlou renovací a zlepšováním stavu vinic, aby vytvořil jednu z nejvěhlasnějších vinic oblasti. Všichni milovníci vín z Beaujolais zcela jistě znají tato vína z apelací Fleurie, Moulin-a-vent, Morgon, protože jsou jednoduše vynikající, výjimečná a noblesní.
Mnoho vinařů se snaží zjistit, jak vznikají tak neobyčejná vína. Tajemství se prý skrývá v přirozenosti.
Co nejméně zasahovat do přirozených procesů a nenechat víno trpět. Pravdou je, že vína z domény Tracot naleznete v mnoha restauracích honosících se Michelinskou hvězdou.
 
 
 
 
   
 
 
 


Tato vína budeme distribuovat jako obvykle třetí týden v listopadu tohoto roku. Pro gastronomii 16.11. a pro fyzické osoby od 18.11. dále. 
 

 

 

Ideální pokrmy k Beaujolais Nouveau 

Kohout na víně s čerstvým tymiánem a kořenovou zeleninou dušený v hrnci a podávaný na petrželové rýži 

Suroviny pro 2 osoby:

2 kohoutí stehna                       
300 g    slaniny
280 g    cibule           
8 dl vína
150 g másla           
20 g hladké mouky
250 g žampionů
150 g rýže           
Čerstvá petrželka, sůl, tymián a pepř   

Orestujeme kostičky nakrájené slaniny, přidáme polovinu másla.
Očistíme, omyjeme a  osolíme stehna kohouta a opečeme je do červena.
Přidáme nakrájenou cibuli a osmahneme ji, přidáme na plátky nakrájené žampiony a opět osmahneme. Pokrm opepříme, zalijeme vínem a dusíme do měkka. Po změknutí stehna vyjmeme a šťávu lehce zahustíme jíškou.
Dochutíme solí a čerstvým tymiánem. Jako přílohu uvaříme rýži s přidáním čerstvých listů petržele.
Tip: Místo kohouta lze použít klasické kuře.

 

 

Kohout (kuře) na víně po burgundsku

1 mladý kohout nebo kuře rozporcované na 4 kusy
3 lžíce másla
100 g anglické slaniny
4 šalotky
1 mrkev
150 g žampionů
2 stroužky česneku
svazek bylinek (bouquet garni – petrželka, bobkový list, tymián)
5 ml vínovice na flambování
láhev červeného vína (např. Beaujolais, Réserve Saint Auriol, Rulandské modré)
oříšek másla na zjemnění

Na pánvičce rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou slaninu, šalotky a mrkev a vše lehce podusíme dozlatova. Poté přidáme porce kuřete, které ze všech stran osmahneme a flambujeme (t.j. přidáme vínovici a zapálíme). Až se plamen udusí, podlijeme vínem, přidáme žampiony, česnek a bouquet garni a vše dusíme asi 45–60 minut. Nakonec ještě zjemníme oříškem másla a podáváme s novými vařenými brambory posypanými čerstvou petrželkou či česnekovými topinkami. 

Beaujolais nouveau - obecné informace

Někteří experti jím pohrdají a považují ho za pouhé vítězství dokonalého marketingu. I když Beaujolais nouveau (čte se božole nuvó) zcela jistě není nejlepší francouzské víno, v každém případě je to nejznámější francouzské víno. Znají ho i ti, kteří ho nikdy neochutnali. 

Beaujolais znají i ti, kteří ho nikdy neochuntali

Každoročně třetí listopadový čtvrtek se na celém světě otevírají první lahve tohoto mladého červeného vína a se sloganem Le beaujolais nouveau est arrivé! – Nové beaujolais je tady! – se vítá nové víno. To bylo stočeno do lahví co nejrychleji, jak je to jen možné, aby se co nejdříve dostalo k zákazníkům. Oslava se postupně stala celosvětovým svátkem mladého vína.
A proč právě třetí čtvrtek v listopadu? Z praktických důvodů. Původně byl jako první den, kdy se smí víno prodávat, určen 15. listopad. Protože však datum občas padlo na víkend, v roce 1985 byl stanoven třetí čtvrtek v listopadu.
Obchodní úspěch beaujolais s přídomkem nouveau nebo primeur způsobil, že ostatní vína této oblasti zůstávají ve stínu. Neprávem. Kromě apelace Beujolais je tu ještě 39 obcí, které mají právo užívat označení Beaujolais Villages, a deset zákonem stanovených viničních vesnic nazývaných Crus du Beaujolais. Což jsou vína, která se na rozdíl od mladého beaujolais nemusí vypít do půl roku po stočení do lahve. Naopak zráním získávají na kvalitě.
Beaujolais patří k Burgundsku, ale je jedinou částí této oblasti, kde se nepěstuje Pinot noir. Vinice jsou tu téměř výlučně osázeny odrůdou Gamay noir a jus blanc (modré s bílou dužinou).
Více než polovina celkové produkce se prodá právě ve formě mladého vína. Je to každoročně zhruba padesát milionů lahví, z toho polovina odchází na export a z ní polovinu vypijí Japonci, největší fandové Beaujolais nouveau.
Svůj charakter získává zásluhou metody takzvané karbonické macerace neboli kvašením pod tlakem oxidu uhličitého. Hrozny se nelisují, ale nasypou do sudů nebo tanků vcelku včetně stopek. Vlastní vahou se pak bobule ve spodních vrstvách rozmačkají, nashromáždí se mošt, který začne kvasit za vzniku oxidu uhličitého, jenž stoupá nahoru. Tam působí na ostatní vrstvy hroznů, které začnou kvasit uvnitř bobulí, dokud slupka nepraskne. První kvašení je tedy bez přístupu vzduchu. Právě díky tomu si víno zachovává ovocnou vůni a chuť, třebaže dál už kvašení probíhá normálně.

Beaujolais nouveau -  co je zač
* otevírá se v prvních minutách třetího čtvrtku v listopadu
* je pouze červené, i když pod tlakem módy růžového ho vinaři začali dodávat i v této variantě
* vyrábí se v burgundské oblasti Beaujolais z odrůdy Gamay
* má jasnou rubínovou barvu až s fialovým podtónem
* každoročně se vyrobí 50 milionů lahví, z toho 24 milionů putuje do zahraničí, polovinu exportu vypijí Japonci
* je to lehké, svěží víno, příjemné k pití

zdroj: idnes.cz