Měna: | Euro
nepřihlášenpřihlásitzaložit účet ]

Dobrá Vína - víno, eshop, prodej, obchod, moravská, francouzská vína - Dobrá Vína

           Dobrá Vína > Články > Aceto Balsamico
Aceto Balsamico

Aceto Balsamico

Originální balsamický ocet Aceto Balsamico


Acetaia Malpighi - založeno roku 1850
Tradiční výrobce balsamického octa

Dovolujeme si Vám představit rodinnou společnost Aceataia Malpighi založenou kolem roku 1850, která se již po 5 generací věnuje výrobě toho nejkvalitnějšího balsamického octa.
 
Tajemství výjimečnosti jejich produktů se skrývá nejen ve vysoce kvalitním dřevu starých sudů a precizně vybraných ušlechtilých odrůdách vína, ale především v uvážených tradičních postupech a velmi pozorné láskyplné péči, se kterou se výrobě octů tato společnost věnuje. Pouze za takových podmínek je možné, aby se dochovali staré rodinou předávané vědomosti a také octy více než 100 let staré, které přímo vypovídají o dlouhé historii. 

Aceto balsamico - Saporoso
doba zrání 6. let

Chuť a aroma unikátního balsamického octa je tou nejlepší odměnou, kterou může dát čas výrobci a tím nejlepším dárkem, který může výrobce darovat. Jedním z nejvýznamnějších ocenění bylo vítězství „ Zlaté lžíce „ ve Spilamberto Palio, kde byl balsamický ocet společnosti Acetaia Malpighi zvolen tím nejlepším z 900 vzorků tradičních balsamických octů.
 
Balsamický ocet je často používán nejen v italské kuchyni, ale vaření si bez něj nedovede představit asi žádný šéfkuchař na celém světě. Dlouhé zráním v dubových soudech, dává tomuto výrobku typickou sladko-kyselou chuť, která dokáže pravé divy nejen ve spojení se saláty a sýry, ale také skvěle podtrhne chuť masa, omáček, dezertů a ovoce. Pouze vybrané výrobky té nejvyšší kvality, se mohou pyšnit označením Aceto Balsamico Tradizionale di Modena - tyto výrobky obsahují pouze nejlepší vinný mošt, bez dalších přísad a ochucovadel. Vyrobeny jsou dlouhým - až 80ti letým zráním v dubových soudech za přesnědodrženého výrobního postupu. V naší nabídce naleznete nejen základní Aceto Balsamico, Aceto Balsamico Tradizionale.


Aceto balsamico - Prelibato bianco
 
doba zrání 5. let 

                                                             

Sada krémů - Aceto balsamico                                 Balsamo di Mela                                  Antica Tenuta - BIO

 

Recepty pro vaší inspiraci

Ricotta s balsamickým octem a cherry rajčátky

300 g sýra ricotta
250 g rozpůlených cherry rajčátek
3 lžičky krupicového cukru
1 lžíce balsamického octa
1 lžíce natrhaných lístků bazalky
mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř

Na velkém plameni rozehřejte nepřilnavou pánev, vsypte do ní rajčátka a opékejte je asi tři minuty, aby získala zlatavou barvu. Pak je posypte cukrem, zastříkněte balzamikovým octem a opékejte ještě dvě až tři minuty, až budou rajčátka měkká a lepivá. Navršte je na ricottu, osolte, opepřete a servírujte s opečenými tousty.
 

Insalata misto – míchaný zeleninový sálat

více druhů čerstvých salátů
sezónní čerstvá zelenina dle chuti (papriky, rajčata, mladá cibulka)
rukola
olivový olej
sůl
tradiční balsamický ocet z Modeny

Salát natrhejte a zeleninu nakrájejte na drobnější kousky a vložte do misky. Do druhé misky nalijte několik lžic olivového oleje, 2-3 čajové lžičky tradičního balsamického octa a osolte - vše řádně promíchejte až se spojí v jednotnou krémovitou hmotu. Poté přelijte připavenou zelneninu a lehce promíchejte.
 

Vepřové plátky s tradičním balsamickým octem

vepřové řízky z kýty nebo kotlety
hladká mouka
máslo
kuřecí vývar
olivový olej
sůl
tradiční balsamický ocet

Maso nakrájejte na tenké plátky, zlehka obalte v mouce a usmažte na olivovém oleji a kousku másla. Plátky masa odložte do vyhřáté trouby. Z pánve slejte olej a nalejte na ni 2-3 čajové lžičky tradičního balsamického octa a trochu kuřecího vývaru. Povařte a můžete servírovat. Ideální příloha - čerstvý zeleninový salát.