Měna: | Euro
nepřihlášenpřihlásitzaložit účet ]

Dobrá Vína - víno, eshop, prodej, obchod, moravská, francouzská vína - Dobrá Vína

           Dobrá Vína > Vše o víně > Slovník pojmů

Slovník pojmů

Často nejasné termíny a obraty související s Francouzskou produkcí

Vysvětlení počeštěného termínu „apelace“ odvozeno od appellation.
Slovo označující velmi konkrétně víno z konkrétního místa (často tím je jen malá parcela nebo velmi limitovaná část území) vyrobené z konkrétní povolené odrůdy, specifickým způsobem, často bývá toto označení i jménem vína. Velikost apelace je celkem rozmanitá, jak produkce francouzských vín sama. Někdy se může jednat o parcelu o rozloze jen jednoho hektaru jindy se může dosáhnout i několika tisíc hektarů. V poslední době se toto slovo stále rychleji zaintegrovává do slovníku všech velkých milovníků vína.
 
Vysvětlení nepřekládajícího se slova: CRU
Nejedná se o žádnou zkratku ani pokřik po ukončení sklizní. Cru označuje velmi specifickou vinici nebo jen její část, která nese velmi specifické vlastnosti z pohledu půdního složení, polohy a navíc v souladu s ideálními klimatickými podmínkami. Vzhledem k dlouhodobému pozorování některých Cru, vznikl přísně kontrolovaný seznam, která dávají částečně odlišné, lepší, vína ve srovnání od základních vín charakteristické apelace. Jedna apelace může obsahovat i několik desítek Cru. Často se u těchto vín aplikuje i částečně odlišný technologický postup při vlastní výrobě či vyzrávání. Tento systém je charakteristický např. v Burgundsku 1-er Cru a Grand Cru. Tato Crus dokonce mívají i svá vlastní jmenná označení.Crus s „eS“ na konci slova jsou tvarem množného čísla.
Výjimečnost označení některých Cru se jmenným názvem mají vína vysoké kvality z apelací, která nebyla kategorizována do žádné vyšší třídy jako např. 1-er Cru nebo Grand Cru. Jméno tohoto Cru je prostě napsané na etiketě bez další specifikace. V některých případech jsou tyto názvy Crus označovány jako tzv. Lieu dit. Jmenný název místa – části vinice, která je něčím výjimečná. V tomto případě se tedy jedná o obdobné označení, pojmenování takového místa. Tato vína vždy bývají mnohem dražší než jejich apelační sourozenci, ale často jsou i kvalitativně lepší.
Proč všechna tato věda? Protože vína, která toto jmenné označení nebo chcete-li upřesnění Cru nemají, mohou být vyrobená z hroznů pocházejících ze všech poloh uvedené apelace. Tím se samozřejmě vytrácí ona výjimečnost Cru.
 
Jakostní rozdělení francouzských vín
Jistě je důležité vědět, že některé regiony mají svou specifickou klasifikaci, z které vychází i odlišné označení vín.Jakosti francouzských vín jsou rozděleny obdobně jako třeba vína italská.
VdT = Vin de Table = stolní vína
VdP = Vin de Pays = oblastní vína, v této kategorii jsou vína z produkce jednoodrůdových a dvouodrůdových vín
VdP d´Oc = Vin de Pays d´Oc = oblastní vína s kontrolovanou kvalitou a původem, nová jakostní skupina založená roku 1987, která se používá pro jakostní zařazení vín pocházejících ze 4 krajů v oblasti Languedoc-Roussillon. V této kategorii se často nachází opět jednoodrůdová a dvouodrůdová vína.
AO VDQS = Appellations d´Origine – Vins de Qualite Superieure
Velmi malá produkce vín, která nedosáhla svými podmínkami k pěstování révy na tu nejvyšší metu.
AOC = appellation d´origine controlée = názvosloví původu kontrolováno, jedná se o nejvyšší jakostní zařazení, kde je zákonem přesně stanoveno: odrůdová skladba, jak pro bílá tak i pro červená vína, technologický postup a částečně i charakter vína, hektarový výnos hroznů, z čehož vyplívá i koncentrace moštů poté i vína. Velmi striktní režim, který každý producent dodržuje s radostí, protože ví, že se jedná o cestu k dosažení vlastní vysoké kvality vína. Často se stává, že některé menší domény zatěžují vinice podstatně méně než stanovuje zákon, právě za účelem získání podstatně koncentrovanějších moštů vyšší kvality než konkurence ve stejné apelaci.
 
Kategorie AOC se dále dělí do dalších jakostních tříd:
1-er Cru = Premier Cru a Grand Cru ( Burgundsko )Grand Cru Classé, které je v produkci Bordeaux levého břehu dále rozděleno do 5-ti tříd. Samozřejmě, že vína z 1-er Cru Classé jsou ta nejlepší. Ne náhodou tuto třídu tvoří jen 5 Chateaux – zámkůGrand Cru a Grand Cru Classé a 1-er Grand Cru Classé rozděleno na skupinu A a B, které používá Bordeaux v produkci pravého břehu.
Výjimku tvoří apelace Pomerol, která nemá žádné další označení, protože Pomerol, je prostě již pojem a garance vysoké kvality vína sama. Tam je již nutné sledovat jen cenu, která často udává i kvalitu a prestižnost zámku na světovém trhu.Alsasko, jako region používající systém Grand Cru, a má pouze označení Grand Cru bez dalšího rozdělení do tříd.
Pro přesnější informace doporučuji zakoupit „vinařskou encyklopedii“ , kterých je na českém trhu již několik druhů v různých cenových relacích. Tam najdete přesné tabulky s kvalitativním roztříděním vín ve třídách Grand Cru v jednotlivých regionech
 
Co znamená AOC ? a jaké jsou další faktory hodné pozornosti.
V jakostním rozdělení vín je k dispozici definice a popis kvality této kategorie.
Dále, vzhledem k faktu, že nejen francouzská produkce vína, ale i francouzská gramatika je postavená na labyrintu výjimek, nutno podotknout několik důležitých faktorů. Ano, zpravidla tomu tak bývá, že vína s označením AOC mají tu nejvyšší kvalitu vína ve francouzské produkci, ale nemusí tomu tak být ve všech případech.
V případě pěstování odrůd s v místech, které nejsou schváleny pro výsadbu nebo pěstování odrůd, které nepochází z místa produkce může způsobit, že víno je tzv. sesazeno do nižší jakostní kategorie. Např. z AOC do Vin de Pays či rovnou do Vin de Table. Kvalita vína v tomto případě může být přesto vyšší než jeho „apelační"sousedé!!! Proč je tomu tak?
Vývoj vinařů a technologií je stále na vzestupu a někteří dokážou i přes vzdory půdní či klimatické nepřízni vyrábět super kvalitní vína. Právě díky odlišnosti od zákonů či pravidel INAO se dnes na francouzských vinicích dějí zázraky. Jedním příkladem za všechny je malá rodinná společnost Torquibillot v Bastide des Songes ve vesničce Canet v Languedocu. Jejich Vin de Pays a Vin de Table jsou jakostním zařazením mimo hru, ale kvalitou předčí i věhlasná vína z řad 1-er Cru a Grand Cru Classé. Takových příkladů je ve Francii mnoho. V tomto případě se jedná o skvostné výjimky.