Měna: | Euro
nepřihlášenpřihlásitzaložit účet ]

Dobrá Vína - víno, eshop, prodej, obchod, moravská, francouzská vína - Dobrá Vína

           Dobrá Vína > Víno a jídlo > Zelenina, saláty

Zelenina, saláty

Podzimní salátové listy s gratinovaným kozím sýrem pod piniovou krustou a medovo-rozmarýnový vinaigrette 

Suroviny pro 2 osoby:
180 g    kozího sýra
Salátové listy – mix podle chuti
35 g    piniové oříšky
3 lžíce    medu s rozmarýnem
25 g    cukru
35 g    vlašských ořechů 
30 ml    olivového oleje
10 ml bílého vinného octa
Čerstvě mletý pepř
 
Začneme opečením piniových oříšků na pánvi bez tuku.
Po zbarvení oříšků dohněda je odložíme do misky stranou a ve stejné pánvi připravíme griliáš, který vytvoříme opražením vlaš. ořechů, zasypáním cukrem a po rozpuštění a ztmavnutí cukru celou hmotu přelijeme na pečící papír a necháme zatuhnout . Poté rozsekáme. Omyté natrhané salátové listy ochutíme emulzí z oliv. oleje a bílého vinného octa. Ochucené salátové listy dáme do hlubokého talíře, posypeme je piniovými oříšky a griliášem. Nakonec položíme grilovaný teplý kozí sýr, který pokapeme medem a opepříme.
 
 

Pečené cuketové bramboráčky s teplým kozím sýrem na ledových salátových listech a loupaný zelený hrášek 

Suroviny pro 2 osoby:
2 cukety         
1 lžíce mouky 
1 vejce            
0,1 l mléka
80 g kozího sýru              
6 g pinioových oříšků
6 rajčátek       
2 lžíce slunečnicového oleje
2 stroušky česneku           
salátové listy, hrášek  
olivový olej,  majoránka, sůl, pepř
 
Najemno nastrouháme omytou cuketu a přidáme vejce, mouku, majoránku, mléko, sůl, pepř, česnek a zamícháme. Z těsta na oleji upečeme malé placky. Omyjeme salátové listy a ochutíme olivovým olejem. Na pánvi opečeme kozí sýr s piniemi a cherry rajčátky. Na hotové placky servírujeme kozí sýr, poházíme salátové listy a vše přelijeme olivový olejem.
Tip: K pokrmu můžeme servírovat např. filet z tresky opečený na másle.

 

Domácí Ratatouille z malých lilků s lehkou čedarovou omáčkou s praženou slaninou a pečená rozmarýnová brambora

Suroviny pro 2 osoby:
1 lilek    
1 cuketa
80 g protlaku     
8 plátků čedaru
0,2 l smetany
2 plátky slaniny
1 šalotka
1 stroužek česneku
1 velká brambora
tymián, rozmarýn, sůl, pepř 
hrášek  a rajčátka
 
Orestujeme šalotku a česnek s protlakem, naředíme vodou, přidáme tymián a sůl. Přelijeme do pekáče, který jsme vyložili peč. papírem. Lilek a cuketu nakrájíme na tenké plátky a vše rovnoměrně rozprostřeme po celé ploše pekáče. Pečeme na 170°C dozlatova. Mezitím slaninu nakrájíme nadrobno a orestujeme ji. Zalijeme smetanou a rozpustíme v ní plátky čedaru. Brambory ve slupce uvaříme s rozmarýnem a solí, oloupeme je a přeložíme přes upečené Ratatouille. Okolo nalijeme omáčku a ozdobíme rajčátky a zeleným hráškem.
Tip: K pokrmu můžeme servírovat  filet z tresky.

 

Trhané listy z jarních salátů s pošírovaným křepelčím vajíčkem a kousky zeleného chřestu


Suroviny pro 2 osoby:
50 g  zeleného chřestu 
50 g salátu Lolo Roso 
50 g  salátu Lolo Biondo    
30 g salát Frissé  
30 g rukoly                     
2 lžíce majonézy
3 křepelčí vajíčka 
4 plátky bílého toustového chleba
Parmezán                            
panenský olivový olej, sůl, mletý pepř

Z chřestu nejprve odlomíme nejedlou část, ze 2/3 ho oloupeme, asi 30s spaříme ve vroucí osolené vodě a zchladíme jej. Uvaříme křepelčí vajíčka tak, aby zůstal žloutek uvnitř tekutý (cca 2min.) omyté salátové listy natrháme na rovnoměrné kousky a všechny vložíme do mísy, kterou zalijeme olivovým olejem a malým množstvím majonézy. Zlehka promícháme a vložíme nakrájený chřest, křepelčí vajíčka a na závěr posypeme hoblinami parmezánu. Salát podáváme s bílými toasty. 
Tip: Místo majonézy lze použít pouze zálivka z vinného octu a olivového oleje.
 
K tomuto pokrmu doporučujeme: bílé víno Anjou AOC Clos Fremur
 

Insalata misto – míchaný zeleninový sálat

více druhů čerstvých salátů
sezónní čerstvá zelenina dle chuti (papriky, rajčata, mladá cibulka)
rukola
olivový olej
sůl
tradiční balsamický ocet z Modeny

Salát natrhejte a zeleninu nakrájejte na drobnější kousky a vložte do misky. Do druhé misky nalijte několik lžic olivového oleje, 2-3 čajové lžičky tradičního balsamického octa a osolte - vše řádně promíchejte až se spojí v jednotnou krémovitou hmotu. Poté přelijte připavenou zelneninu a lehce promíchejte. 
 

Salát s rukolou a johodami

400 g čerstvých jahod
100 g kozího sýra
1 svazek rukoly
50 g balzamikového octa nebo dle chuti
50 g medu
4 malé kopečky jahodového (malinového) sorbetu, zmrzliny – není podmínkou
snítka máty na ozdobení

1. rukolu omyjeme a necháme okapat
2. jahody nakrájíme na měsíčky a poklademe je na lístky rukoly
3. kozí sýr nakrájíme nebo jen tak lehce potrháme a poklademe na jahody
4. balzamikový ocet vyšleháme s medem a pokapeme jím jahody
5. přidáme kopeček sorbetu a ozdobíme čerstvou mátou

Doporučujeme
Syrah CAMAS Vin de Pays d'Oc - Anne de Joyeuse

 

Ricotta s balzamikovým octem a rajčátky

300 g sýra ricotta (jemný tvarohový sýr, běžně dostupný)
250 g rozpůlených cherry rajčátek
3 lžičky krupicového cukru
1 lžíce balsamického octa
1 lžíce natrhaných lístků bazalky
mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř

Na velkém plameni rozehřejte nepřilnavou pánev, vsypte do ní rajčátka a opékejte je asi tři minuty, aby získala zlatavou barvu. Pak je posypte cukrem, zastříkněte balzamikovým octem a opékejte ještě dvě až tři minuty, až budou rajčátka měkká a lepivá. Navršte je na ricottu, osolte, opepřete a servírujte s opečenými tousty.