Měna: | Euro
nepřihlášenpřihlásitzaložit účet ]

Dobrá Vína - víno, eshop, prodej, obchod, moravská, francouzská vína - Dobrá Vína

           Dobrá Vína > Víno a jídlo > Vepřové maso

Vepřové maso

Špíz ze tří druhů naloženého masa v bylinkách, hořč. semínku, koriandru,  na salátu z čerstvých rajčat

Suroviny pro 2 osoby:
180 g    vepřové panenky          
180 g    kuřecích prsou
180 g    hovězí roštěné   
50 g      cibule
80 g      anglické slaniny
400 g    rajčat
2 lžíce   slunečnicového oleje
3 lžíce   olivového oleje
40 g      šalotky
6 lžic     vinného octa
1 lžíce   krystalového cukru
Koriandr, sůl, čerstvě mletý pepř, hořčičná semínka


Maso nakrájíme na menší špalíčky a naložíme do směsi bylinek a hoř. semínek. Potřeme olejem a 2hod. mari-nujeme. Cibulku nakrájíme na měsíčky, papriku a slaninu na kostičky a střídavě napíchneme na špíz.
Rajčata nakrájíme na kostičky, šalotku a pažitku najemno a smícháme s octem, oliv. olejem, solí, mletým pepřem a zamícháme. Rozpálíme pánev a špíz opečeme dozlatova. Přendáme na talíř, přikryjeme alobalem a necháme 4min. dozrát. Přidáme rajčatový salát a přelijeme olivovým olejem.
Tip: Maso marinujte přes noc. Lépe nasaje chuť bylinek.

Vepřové plátky s Tradičním balsamickým octem

vepřové řízky z kýty nebo kotlety
hladká mouka
máslo
kuřecí vývar
olivový olej
sůl
tradiční balsamický ocet

Maso nakrájejte na tenké plátky a zlehka obalte v mouce a usmažte na olivovém oleji a kousku másla. Plátky masa odložte do vyhřáté trouby. Z pánve slejte olej a nalejte na ni 2-3 čajové lžičky tradičního balsamického octa a trochu kuřecího vývaru. Povařte a můžete servírovat. Ideální příloha - čerstvý zeleninový salát.

Gratinované vepřové medailonky

600 g vepřové panenky
400 g šunky
drcený pepř
4 lžíce oleje
sůl
2 - 3 zelené papriky
velká cibule
1 stroužek česneku
2 lžičky koňaku
100g uzeného sýru 

Vepřovou panenku očistíme, nakrájíme na ¨5 cm silní medailonky velmi lehce je po obou stranách naklepeme. Pak každý medailonek po obvodu obalíme plátkem šunky a pevně převážeme provázkem. Osolíme a opepříme. Papriky a cibuli nakrájíme na nudličky. Zeleninu položíme na dno zapékací mísy. Medailonky nejprve zprudka opečeme na pánvi na části rozpáleného oleje, pak přendáme na zeleninu a pokapeme výpekem. Přidáme koňak a utřený česnek. Zapékáme asi 15 minut při teplotě 180 °C a před koncem posypeme uzeným sýrem. Podávat můžeme s vařenými či restovanými bramborami.

Doporučujeme:
Rully 1-er Cru Gresigny
Verdus
Chorey Les Beaune
Saint Joseph " Lyseras "

Medová žebírka grilovaná

4 kg vepřových žebírek
1/2 litru piva
4 lžíce medu
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce chilli koření
1 lžíce šalvěje
sůl 
 
Žebírka rozporcujeme, vložíme do pekáče a zalijeme směsí z piva, citronové šťávy, medu, soli a koření. Necháme v ledničce naložené alespoň jeden den. Grilujeme a nezapomínáme na pravidelné potírání. Žebírka jsou dokonalá - doporučujeme.

Doporučujeme:
Lirac blanc
Anjou " Les Monts "
 
 
 

Chcete vědět, které víno se hodí k vašemu oblíbenému jídlu z vepřového masa? Neváhejte a napište nám váš recept a my vám poradíme. Své recepty zasílejte na hana@dobravina.cz.