Měna: | Euro
nepřihlášenpřihlásitzaložit účet ]

Dobrá Vína - víno, eshop, prodej, obchod, moravská, francouzská vína - Dobrá Vína

           Dobrá Vína > Víno a jídlo > Telecí maso

Telecí maso

Lehce pálivý telecí gulášek z kližky na česneku s restovanými žampióny a houskovým knedlíkem

Suroviny pro 2 osoby:
300 g    telecí kližky 
150 g    cibule
2 lžíce    slunečnicového oleje
1 lžíce    rajčatového protlaku
25 g    hladké mouky
20 g    másla
40 g    žampiónů
150 g    hrubé mouky
40 g    žemle
1 ks    vejce
10 g    droždí
Sladká  a pálivá paprika, majoránka, česnek,sůl, kmín, pepř       

Cibuli nakrájíme a osmahneme do růžova. Přidáme nakrájené maso a opečeme. Osolíme, opepříme, přidáme sladkou a pálivou papriku, rajč. protlak a restujeme. Poté zalijeme vodou a dusíme. Když je maso měkké přidáme tm.jíšku a 20 min. vaříme. Dochutíme česnekem, majoránkou. Orestujeme žampióny, část přidáme do guláše a část necháme na ozdobu. Z mouky, mléka, vejce, kvásku vypracujeme těsto, přidáme do-zlatova op. žemli a necháme vykynout. Knedlíky vaříme 20-25 min. Guláš zdobíme žampióny a petrželkou.
Tip: Ke guláši se hodí čerstvý strouhaný křen.

K tomuto pokrmu doporučujeme: červené víno Clos Fornelli ACC Domaine Clos Fornelli

 

Telecí roštěná grilovaná na bukovém dříví, ochucená čerstvě mletým pepřem s rozmarýnovým bramborem

Suroviny pro 2osoby:
400g    telecí roštěné 
300g    brambor
2 st.   česneku
50 g    másla
Cherry rajčata 
Rukola
Olivový olej a slunečnicový olej
sůl, rozmarýn, mletý pepř

2 vysoké steaky opepříme, potřeme olejem a necháme  1 hod.odležet. V troubě rozehřáté na 160°C, pečeme asi hodinu celé brambory na soli. Vystydlé brambory nakrájíme na silnější kolečka. Steaky osolíme a na rozpáleném grilu opečeme z každé strany 4 min. Přendáme na teplo a necháme dozrát - maso zůstane šťavnatější a ještě více zkřehne. Nakrájené brambory opečeme na přepuštěném másle s větvičkou rozmarýnu a hrubě nasekaným česnekem. Servírujeme s cherry rajčátky, vše zastříknuté olivovým olejem a dozdobené rukolou.
Tip: Na maso můžeme použít také tymián nebo šalvěj.

 

Smažené babiččiny telecí karbanátky na jemném krému z brambor a bílého pórku s nakládanou salátovou okurkou 

Suroviny pro 2 osoby:
150 g telecího mletého masa
16 g šalotky
50 g vepřové mletého masa
60 g strouhanky
40 ml mléka
1/2 vejce 
220 g brambor
16 g pórku
10 g mouky 
1 ks cibule
slunečnicový  olej, sůl, pepř , majoránka, česnek          
 
Bramborovo-pórkový krém vytvoříme jako bramborovou kaši jen při vaření brambor přidáme bílou část pórku. Na ozdobu nakrájíme cibuli na tenká kolečka, posypeme moukou a osmažíme. Zbylou část (cca ½ ) vložíme do mletého masa, přidáme vejce, sůl, pepř, majoránku, 2/3 strouhanky, mléko, šalotku, česnek a vše důkladně promícháme. Z hmoty uválíme malé karbanátky, které obalíme ve zbylé strouhance a začneme opékat na pánvi. Po usmažení servírujeme s bramborovo-pórkovým krémem a osmaženou cibulí. 
Tip: Karbanátky skvěle doplní okurkový salát. 

  

Pečené telecí maso se špenátovými listy v pórkovém krému a pečené kostky ze zahradní zeleniny

Suroviny pro 2 osoby:
400 g telecího plecka
3 šalotky
250 g kořenové zeleniny          
0,3 l červeného vína
120 g pórku
150 g brambor
0,1 l smetany              
25 g másla
Listy řapíkatého celeru
1 lžíce slunečnicového oleje   
bobkový list, nové koření, tymián, sůl, pepř

Maso osolíme, rozkrojíme na dvě porce a zprudka po všech stranách opečeme, poté zasypeme nakrájenou koř. zeleninou, restujeme a přiléváme červené víno. Přidáme koření a přendáme do pekáče. Pečeme v troubě na 170°C do měkka a vypečení šťávy. Koření a bylinky vyndáme a dochutíme solí a máslem. Pórkový krém připravíme jako bram. kaši, ale místo poloviny brambor dáme pórek. Na ozdobu použijeme smažené kostičky brambor, zeleniny a listy řapíkatého celeru.
Tip: Pokud chcete použít tučnější masa zvolíte např. telecí líčka nebo líčka z býka.
 
K tomuto pokrmu doporučujeme: bílé víno Lirac AOC blanc