Měna: | Euro
nepřihlášenpřihlásitzaložit účet ]

Dobrá Vína - víno, eshop, prodej, obchod, moravská, francouzská vína - Dobrá Vína

Ryby, mořské plody

Filet z lososa pečený na pánvi s šalotkou se špenátovými listy a gratinovanou bramborovou kaší 

Suroviny pro 2 osoby:
360 g   lososa - filet        
40 g    šalotky
50 g    listového špnátu
180 g    brambor
0,1 l   mléka
40 g     parmazánu
2 lžíce    slunečnicového oleje
25 g     másla
Rucola
Sůl, mletý pepř, výhonky mladého hrášku      

Filet z lososa zbavíme kostí a ukrojíme 2 steaky. Na rozpálenou pánev přidáme ol. olej a kůží dolů steaky dozlatova opečeme, aby losos zůstal uvnitř šťavnatý. Na másle zlehka opečeme najemno nakrájenou šalotku s česnekem, přidáme očištěný čerstvý špenát a krátce restujeme. Ochutíme solí a mletým pepřem. Bramborovou kaši nastříkáme cukrářským pytlíkem na pánvičku, posypeme parmazánem a dáme do trouby gratinovat. Na talíř servírujeme kaši, špenát, lososa a přizdobíme rukolou a výhonky mladého hrášku.
Tip: Do špenátu můžeme zamíchat sýr Ricotta.
 

 

Tartare z norského lososa s lehkým limetkovým vinaigrettem a zeleninové Crudité na vaječném toastu

Suroviny pro 2 osoby:
240 g čerstvého lososa
40 g mrkve
40 g salátové okurky
100 g hladké mouky
2 ks tmavého chleba 
125 g kopru
2 vejce    
1 šalotka
1 ks citrón
2  lžíce sektu
řapíkatý celer, olivový olej, slunečnicový olej, sůl, bílý pepř    
 
Lososa, šalotku a salátovou okurku nakrájíme na malé kostičky. Kopr nasekáme nadrobno a všechny suroviny smícháme s ol. olejem, solí, bílým pepřem a šťávou z citronu. Toustový chléb nakrájíme na obdélníky a obalíme v těstíčku z hladké mouky, jednoho vejce,  sektu, soli a trochy vody. Pak usmažíme. Druhé vejce uvaříme natvrdo. Na střed taliře servírujeme tartare, pokrájené vařené vejce, chleb a navrch listy řap. celeru. Zbylou zeleninu nakrájejte na tenké nudličky a přeházejte přes tartare. 
Tip: Pro zvýraznění chuti použijeme uzeného lososa.

K pokrmu doporučujeme: Menetou Salon AOC Rose, Domaine Jean Teiller 

 

Losos s avokádovým salátem

2 avokáda
60 dkg filé z lososa
1 žlutý a 1 červený grapefruit
3 lžíce horkého zeleninového vývaru
4 lžíce asijské omáčky
2 lžíce olivového oleje
1/2 svazku koriandru, sůl, pepř

Z grepů vyřízneme dužinu a dílky vložíme do misky. Avokáda oloupeme a pokrájíme na kostky, přidáme do misky.
Zeleninový vývar promícháme s asijskou omáčkou, osolíme, opeříme a ochutíme lžící oleje. Směs přidáme k ovoci a dochutíme. 4 porce lososa osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme olej a lososa opečeme z obou stran. Koriandr opereme, osušíme, lístky posekáme. Lososa poté rozdělíme na talíře, obložíme salátem a posypeme nasekaným koriandrem. Skvělé doporučujeme.


Doporučujeme:
Chardonnay " Ampelosaurus " A. Joyeuse
Chardonnay Guy Allion
Chateau Puysserguier blanc
Limoux " Boutiniere "
Veuve Fourny Blanc de blanc 1-er Cru
Menetou-Salon AOC Jean Teiller


Chcete vědět, které víno se hodí k vašemu oblíbenému rybímu jídlu? Neváhejte a napište nám váš recept a my vám poradíme. Své recepty zasílejte na hana@dobravina.cz.

 

Pražené tygří krevety s česnekem na grilovací pánvi a lehkou parmezánovou majonézou na pálivých listech salátů 

Suroviny pro 2 osoby:
14 ks krevet
šalotka
salátové listy
česnek
parmezán
majonéza
citron                          
olivový olej
sůl
máslo
 
Tento jednoduchý recept uvaříme za pár okamžiků. Omyté salátové listy natrháme a ochutíme olivovým olejem a majonézou, do které nastrouháme parmezán. Krevety orestujeme na oleji se šalotkou a česnekem, ochutíme solí a máslem. Nakonec vše pokapeme citrónem.
Tip: Krevety báječně doplní rozpečená lehce česneková nebo bylinková bageta.

K pokrmu doporučujeme: Lirac AOC rosé - Chateau de Bouchassy