Měna: | Euro
nepřihlášenpřihlásitzaložit účet ]

Dobrá Vína - víno, eshop, prodej, obchod, moravská, francouzská vína - Dobrá Vína

           Dobrá Vína > Víno a jídlo > Předkrmy

Předkrmy

Tartare z norského lososa s lehkým limetkovým vinaigrettem a zeleninové Crudité na vaječném toastu

 
Suroviny pro 2 osoby:

240 g čerstvého lososa
40 g mrkve
40 g salátové okurky
100 g hladké mouky
2 ks tmavého chleba 
125 g kopru
2 vejce    
1 šalotka
1 ks citrón
2  lžíce sektu
řapíkatý celer
olivový olej
slunečnicový olej
sůl
bílý pepř    
 
  

Lososa, šalotku a salátovou okurku nakrájíme na malé kostičky. Kopr nasekáme nadrobno a všechny suroviny smícháme s ol. olejem, solí, bílým pepřem a šťávou z citronu. Toustový chléb nakrájíme na obdélníky a obalíme v těstíčku z hladké mouky, jednoho vejce,  sektu, soli a trochy vody. Pak usmažíme. Druhé vejce uvaříme natvrdo. Na střed taliře servírujeme Tartare, pokrájené vařené vejce, chleb a navrch listy řap. celeru. Zbylou zeleninu nakrájejte na tenké nudličky a přeházejte přes Tartare. 
Tip: Pro zvýraznění chuti použijeme uzeného lososa.
 

Domácí Ratatouille z malých lilků s lehkou čedarovou omáčkou s praženou slaninou a pečená rozmarýnová brambora

Suroviny pro 2 osoby:
1 lilek    
1 cuketa
80 g protlaku     
8 plátků čedaru
0,2 l smetany
2 plátky slaniny
1 šalotka
1 stroužek česneku
1 velká brambora
tymián
rozmarýn
sůl
pepř 
hrášek
rajčátka
 
Orestujeme šalotku a česnek s protlakem, naředíme vodou, přidáme tymián a sůl. Přelijeme do pekáče, který jsme vyložili peč. papírem. Lilek a cuketu nakrájíme na tenké plátky a vše rovnoměrně rozprostřeme po celé ploše pekáče. Pečeme na 170°C dozlatova. Mezitím slaninu nakrájíme nadrobno a orestujeme ji. Zalijeme smetanou a rozpustíme v ní plátky čedaru. Brambory ve slupce uvaříme s rozmarýnem a solí, oloupeme je a přeložíme přes upečené Ratatouille. Okolo nalijeme omáčku a ozdobíme rajčátky a zeleným hráškem.
Tip: K pokrmu můžeme servírovat  filet z tresky.

K tomuto pokrmu doporučujeme: červené víno Chateau Monte Christo Saint Emilion Grand Cru

 

Trhané listy z jarních salátů s pošírovaným křepelčím vajíčkem a kousky zeleného chřestu


Suroviny pro 2 osoby:
50 g  zeleného chřestu 
50 g salátu Lolo Roso 
50 g  salátu Lolo Biondo    
30 g salát Frissé  
30 g rukoly                     
2 lžíce majonézy
3 křepelčí vajíčka 
4 plátky bílého toustového chleba
Parmezán                            
panenský olivový olej
sůl
mletý pepř

Z chřestu nejprve odlomíme nejedlou část, ze 2/3 ho oloupeme, asi 30s spaříme ve vroucí osolené vodě a zchladíme jej. Uvaříme křepelčí vajíčka tak, aby zůstal žloutek uvnitř tekutý (cca 2min.) omyté salátové listy natrháme na rovnoměrné kousky a všechny vložíme do mísy, kterou zalijeme olivovým olejem a malým množstvím majonézy. Zlehka promícháme a vložíme nakrájený chřest, křepelčí vajíčka a na závěr posypeme hoblinami parmezánu. Salát podáváme s bílými toasty. 
Tip: Místo majonézy lze použít pouze zálivka z vinného octu a olivového oleje.
 

K tomuto pokrmu doporučujeme: bílé víno Anjou AOC Clos Fremur

 
 

Podzimní salátové listy s gratinovaným kozím sýrem pod piniovou krustou a medovo-rozmarýnový vinaigrette 

Suroviny pro 2 osoby:
180 g    kozího sýra
Salátové listy – mix podle chuti
35 g    piniové oříšky
3 lžíce    medu s rozmarýnem
25 g    cukru
35 g    vlašských ořechů 
30 ml    olivového oleje
10 ml bílého vinného octa
Čerstvě mletý pepř
 
Začneme opečením piniových oříšků na pánvi bez tuku.
Po zbarvení oříšků dohněda je odložíme do misky stranou a ve stejné pánvi připravíme griliáš, který vytvoříme opražením vlaš. ořechů, zasypáním cukrem a po rozpuštění a ztmavnutí cukru celou hmotu přelijeme na pečící papír a necháme zatuhnout . Poté rozsekáme. Omyté natrhané salátové listy ochutíme emulzí z oliv. oleje a bílého vinného octa. Ochucené salátové listy dáme do hlubokého talíře, posypeme je piniovými oříšky a griliášem. Nakonec položíme grilovaný teplý kozí sýr, který pokapeme medem a opepříme.

 

Chcete vědět, které víno se hodí k vašemu oblíbenému předkrmu? Neváhejte a napište nám váš recept a my vám poradíme. Své recepty zasílejte na hana@dobravina.cz.