Měna: | Euro
nepřihlášenpřihlásitzaložit účet ]

Dobrá Vína - víno, eshop, prodej, obchod, moravská, francouzská vína - Dobrá Vína

           Dobrá Vína > Víno a jídlo > Hovězí maso

Hovězí maso

Špíz ze tří druhů naloženého masa v bylinkách, hořč. semínku, koriandru,  na salátu z čerstvých rajčat

Suroviny pro 2 osoby:
180 g    vepřové panenky          
180 g    kuřecích prsou
180 g    hovězí roštěné   
50 g      cibule
80 g      anglické slaniny
400 g    rajčat
2 lžíce   slunečnicového oleje
3 lžíce   olivového oleje
40 g      šalotky
6 lžic     vinného octa
1 lžíce   krystalového cukru
Koriandr, sůl, čerstvě mletý pepř, hořčičná semínka

Maso nakrájíme na menší špalíčky a naložíme do směsi bylinek a hoř. semínek. Potřeme olejem a 2hod. mari-nujeme. Cibulku nakrájíme na měsíčky, papriku a slaninu na kostičky a střídavě napíchneme na špíz.
Rajčata nakrájíme na kostičky, šalotku a pažitku najemno a smícháme s octem, oliv. olejem, solí, mletým pepřem a zamícháme. Rozpálíme pánev a špíz opečeme dozlatova. Přendáme na talíř, přikryjeme alobalem a necháme 4min. dozrát. Přidáme rajčatový salát a přelijeme olivovým olejem.
Tip: Maso marinujte přes noc. Lépe nasaje chuť bylinek.

 

Svíčková na smetaně

500 g zadního hovězího masa
60 g tuku
20 g slaniny
mrkve, celeru, petržele a cibule
citrón
60 g hladké mouky
smetana
celý pepř, nové koření, bobkový list
cukr, sůl

Hovězí maso protkneme klínky slaniny, osolíme a necháme chvilku proležet. Kořenovou zeleninu pokrájenou na plátky osmahneme na části tuku, přidáme cibuli pokrájenou na kolečka a usmažíme je dorůžova. Na zeleninu vložíme maso, opečeme je po všech stranách, přidáme koření a dusíme je pod pokličkou do vysmahnutí šťávy. Potom je podlijeme trochou vařící vody a pečeme pod pokličkou doměkka. Při pečení je přeléváme mastnou šťávou a podléváme vodou. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou jíškou ze zbytku tuku a z mouky, dobře rozšleháme, zředíme vodou, a dobře provaříme v hustou omáčku. Zředíme ji smetanou, osladíme, přisolíme, koření vyjmeme a rozmixujeme ji nebo se zeleninou prolisujeme. Poté případně přihřejeme, přidáme maso pokrájené na porce a ještě krátce podusíme. Podáváme s houskovými knedlíky a s brusinkami.
 
Doporučujeme:
Pinot gris " Des Prelats "
Roussette de Savoie " Baron Decouz "
Chardonnay Boyer
Faugeres AOC blanc
Savenniere Bel Ouvrage
Merlot Camas
Beaujolais-villages

Hovězí roštěná na rozmarýnu

8 roštěnek přibližně 2 cm silné
čerstvvý rozmarýn
olivový olej
česnek podle chuti
citrón
sůl

Plátky hovězího masa potřeme ze všech stran olejem, proložíme nakrájeným /případně prolisovaným) česnekem a jehličkami rozmarýnu.
Vše vložíme nejlépe do kameninové nádoyy a necháme alespoň dva dny odležet. Poté na rozpálené pánvi osmahneme plátky masa cca  2 minuty z každé strany. Následně je nakrájíme na proužky, zakápneme čerstvým olejem, citrónovou šťávou, osolíme a samozřejmě podáváme. 

Doporučujeme: 
Cabernet Sauvignon Camas,
Chateau Cazat Beauchene Bordeaux,
Chateau Preuillac,
Cotes du Rhône

Hovězí biftek s rajčátky a slaninou

4 plátky hovězí svíčkové
olej
30 g prosrostlé slaniny, kterou nakráníme na kostičky
1 lžíce sekané zelené petrželky
cca  200 g paprik - barva dle libosti - nakrájíme ideálně na nudličky
200 g rajčat nakrájených na plátky
1 střední cibule také na plátky
sůl a mletý pepř dle chuti.

Plátky masa lehce naklepeme, osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji po obou stranách opečeme - z každé strany přibližně 4 minuty. Potom je vyjmeme, uložíme na mísu, dáme na teplé místo, do zbylého tuku přidáme nakrájenou slaninu, papriky, rajčata, cibuli, promícháme a prudce opečeme. Touto směsí bifteky polijeme. Nakonec posypeme sekanou petrželkou. Ideální přílohou je dušená rýže.

Doporučujeme:

 

Chcete vědět, které víno se hodí k vašemu oblíbenému jídlu z hovězího masa? Neváhejte a napište nám váš recept a my vám poradíme. Své recepty zasílejte na hana@dobravina.cz.