České Tiramisu z bílého jogurtu a zakysané smetany s kávovými cukrářskými piškoty máčenými v rumu
Suroviny pro 2 osoby:
100 g bílého jogurtu
125 g zakysané smetany
1 šálek kávy
0,4 cl Rumu
2 vejce
kakao a cukrářské piškoty
Ve vodní lázni na teple začneme šlehat žloutky z vajec do ztuhnutí hmoty. Pak přidáme jogurt, zakysanou smetanu a lehce promícháme. Do připravených misek vložíme cukrářské piškoty, které jsme namočili do studené silné černé kávy a nakonec piškoty zakápneme rumem. Do takto připravených a naplněných misek nalijeme vzniklou hmotu z jogurtu, vajec a zakysané smetany. Povrch posypeme kakaem a necháme v lednici ztuhnout.
Tip: Do desertu můžeme přidat nakrájené meruňky.
Jemná čokoládová pěna z tmavé čokolády s višněmi a pomerančovými segmenty
Suroviny pro 2 osoby:
300 g čokolády
3 plátky želatiny
100 ml smetany
80 g višní
40 ml griotky
1 grapefruit
5 g solamylu
5 g cukru
Máta
1/3 smetany přivedeme k varu a vložíme do ní na-sekanou čokoládu a počkáme až se rozpustí. Mezitím do studené vody namočíme plátky želatiny. Po změknutí je vložíme do teplé smetany a vše necháme zchladnout. Po vychladnutí smícháme se 2/3 vyšlehané smetany. Vložíme do cuk. pytle a dáme do lednice vychladit. Mezitím přivedeme griotku s višněmi k varu a zahustíme solamylem. Do skleničky nastříkáme hotovou pěnu, přelijeme viš. kompotem, přidáme vyloupané jemně oslazené segmenty grapefruitu a mátu.
Tip: Pěnu lze vyrobit i z bílé čokolády.
Tiramisu s jahodami
60 ml mandlového likéru
150 g mascarpone
90 g krupicového cukru
2 vejce, žloutky a bílky odděleně
200 g strouhané bílé čokolády
20 cukrářských piškotů
300 g malin ideální jsou čerstvé
nakonec hrst pražených mandlových lupínků
Cukr a žloutky spolu utřete a pak lehce promíchejte s mascarpone. Bílky ušlehejte do polotuha a vetřete je k mascarpone spolu s polovinou čokolády. Piškoty namáčejte v likéru. Polovinou piškotů pak vyložte formu o rozměrech 20 x 26 cm. Potřete polovinou mascarpone, posypte polovinou malin, poklaďte zbylými piškoty i ovocem a potřete zbytkem krému. Posypte zbylou čokoládou a mandlemi. Nechte nejméně čtyři hodiny v chladu.
Doporučujeme:
Saumur AOC Bouvet-Ladubay
Chignin-Bergeron " Saint-Anthelme"
Francouzský jablečný dort
280 g jablek
300 g cukru
6 žloutků
6 lžic polohrubé mouky
6 lžic kakaa
160 g mletých ořechů
2 lžíce rumu
šlehačka na ozdobu
tuk na vymazání
mouka na vysypání
Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme mouku, promícháme a necháme asi půl hodiny odležet. Pak vmícháme žloutky, rum, přidáme ořechy, kakao a lehce promícháme. Tuto směs nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy a dáme péct do vyhřáté trouby na cca půl hodiny. Upečené necháme vychladnout a potom vyjmeme z formy. Jednotlivé porce ozdobíme šlehačkou, čerstvým ovocem a podáváme.
Doporučujeme:
Muscat " Cuvée Caroline " Ginglinger
Gewürztraminer " Cuvée Wahlenburg " Ginglinger
Coteaux du Layon " Les Churelles " Domaine Juchepie
Chcete vědět, které víno se hodí k vašemu oblíbenému dezertu? Neváhejte a napište nám jeho recepty a my vám poradíme. Své recepty zasílejte na hana@dobravina.cz.